Els ciutadans de les Balears gasten més de 30.010 milions de
pessetes anualment en la compra de fruites i hortalisses.
Concretament les Illes consumeixen per any 210.182 tones de fruites
i hostalisses, segons un estudi encarregat per la Conselleria
d'Agricultura del Govern balear.
Dels 30.000 milions de pessetes que es gasten en fruita a les
Illes, 18.891 vénen de les butxaques dels residents, mentre que un
poc més de 11.000 milions provenen de llars de turistes, hotels,
restaurants, col·lectivitats i bars. Per tones, els residents en
consumeixen 118.619 milions i la resta en mengen 101.563.
Només a Mallorca se'n gasten 23.831 milions i es consumeixen
165.638 tones.
Agricultura sosté que els comerços tradicionals venen una mitjana
de 1.40 quilos d'aquests productes per setmana. El 70% d'aquests
locals fan feina amb una mitjana d'1'2 proveïdors, registren un
baix nivell d'abandó dels proveïdors i fan l'encàrrec de manera
personal.
La qualitat i els preus dels productes són els motius principals
d'elecció d'uns proveïdors entre els comerciants tradicionals. Dins
d'aquest tipus de comerç, l'estudi afirma que es compra quatre dies
per setmana a Mercapalma i els qui no ho fan és per un problema de
llunyania.
Pel que fa a la venda mitjana, en els supermercats i hipermercats
és de 6.252 quilograms cada setmana. Aquest segment fa feina amb
3'6 proveïdors. El 79 per cent de les compres es realitzen dins
Mallorca. L'encàrrec es fa per ordinador (39%) i per telèfon
(29%).
Pel que fa al segment Horeco (integrat per hotels, restaurants,
bars i residències col·lectives) la quantitat venuda és d'uns 800
quilos per setmana i de mil quilos durant l'estiu (20% més). Aquest
sector sol·liciten l'encàrrec per telèfon majoritàriament, i fan
les compres uns 3 dies a la setmana. És de destacar que registren
un alt índex (el 77%) d'ús de patates i hortalisses congelades per
motius de comoditat i rapidesa.
.
Menys congelats i més qualitat
Una de les darrers conclusions de l'estudi encarregat per la
Conselleria d'Agricultura posa de manifest que en els hotels,
restaurants i bars de les Illes, el 77 per cent de les patates i
hortalisses que es mengen són congelades.
És clar que el congelat és inevitable en una població desenvolupada
i turística com les Balears, però segur que aquest elevat
percentatge es pot aconseguir reduir amb una mica d'esforç entre
tots els sectors implicats. De bon de veres que el consumidor,
mallorquí o no, i també els qui treballen la terra, ho agrairan
igual que els seus paladars.