Segueix-nos F Y T R

Munar exigeix al Govern que actuï en quinze dies per protegir 6.800 hectàrees

«Si Matas no actua aviat, ho farà el Consell, i els resultats seran els mateixos»

| Palma |

Maria Antònia Munar demanà ahir que el Govern Matas actuï en un termini de quinze dies per prendre mesures cautelars sobre 6.800 hectàrees de terreny urbanitzable no programat de Mallorca. Si el Govern no ho fa, Munar afirmà que el Consell prendrà la iniciativa. «Serà un procés més lent, però igualment efectiu».

La proposta d'Unió Mallorquina és clara: proposa la desclassificació de tots aquells sòls urbanitzables dels quals no s'hagin tramitat els corresponents plans parcials en el període de quatre anys contats des de l'aprovació definitiva dels plans generals o les Normes Subsidiàries.

Segons el partit de Munar, els terrenys actualment classificats permeten una població de dos milions setanta mil habitants. Actualment ja hi ha a Mallorca habitatges contruïts per a un milió dues-centes mil persones, tenint en compte que de cada quinze vivendes només una és llar habitual i la resta es destina a segones residències o explotació turística.

A partir d'aquestes dades, Unió Mallorquina pretén desclassificar 6.826 hectàrees, amb clara concordància amb el que volen el PSIB i el PSM. Així, s'actuaria sobre tots els ajuntaments de Mallorca, excepte els d'Algaida, Selva i Estellencs per no tenir instrument d'ordenació. També quedarien al marge Costitx, Lloret de Vistalegre, Petra, Ariany i Búger perquè no tenen sòl urbanitzable. Altres exclosos serien Sant Llorenç, Sant Joan, Sóller, Son Servera i Sencelles per tenir regulada la situació. I, des d'una altra perspectiva, Muro, on es proposa actuar a la zona interior, però no a la costanera per haver-se adaptat al POOT.

Tots els altres municipis de l'illa es veuran afectats per la desclassificació en un procés que començarà d'aquí a unes setmanes i acabarà sis mesos més tard amb la tramitació dels expedients que obligaran a protegir aquestes 6.800 hectàrees.

A la vegada, Munar indicà que «nosaltres no estam pel creixement zero, sinó per un desenvolupament racional i adaptat a les necessitats de Mallorca». Respecte de la possibilitat que el sector dur del PP no accepti aquest pacte urbanístic, Munar destacà que «qui ho veu clar és la militància d'UM, que dóna suport a aquesta iniciativa». Munar presentà la seva iniciativa en companyia de Bartomeu Vicens, secretari general del partit i Rafel de Lacy, responsable de política urbanística, amb un missatge clar: «No podem deixar d'afirmar la manca d'esperances en què el PP vulgui resoldre el repte territorial plantejat. Creim que les mesures que proposen els conservadors són només una campanya de màrqueting que no van enlloc».

+ VIST