Segueix-nos F Y T R

La matriculació per Internet és un dels reptes de la UIB per als pròxims anys

Aquest sistema permetrà que cada estudiant faci els tràmits des de ca seva

Palma |

Les noves tecnologies són poc menys que una obsessió acadèmica per a la UIB, que ja des de l'any passat va començar a potenciar-les com a part del temari de molts d'estudis i a fomentar-les entre els alumnes com a eina pedagògica. Però aquesta implantació no es limita a l'àmbit acadèmic, sinó també a l'institucional i a l'administratiu.

Enguany, una de les principals novetats del principi de curs ha estat que gran part dels estudiants s'ha pogut matricular per ordinador, des d'uns terminals informàtics que la UIB ha posat a l'abast de tothom. Però la Universitat de les Illes vol anar més enllà, aprofitant les possibilitats que ofereix la tecnologia: un dels projectes de la institució per al proper curs consisteix a aconseguir que els estudiants es puguin matricular des de casa seva mitjançant Internet. És a dir, dissenyar una pàgina web a la qual puguin accedir tots els interessats i fer-la servir per conformar les matrícules, de manera que es substitueixin o complementin els tràmits administratius habituals.

El vicerector d'Orientació Acadèmica, Santiago Cabanillas, va explicar que el repte és aconseguir l'eliminació de la burocràcia en tot el que sigui possible, la qual cosa revertirà, lògicament, en l'agilitat dels tràmits i, per tant, en la comoditat dels estudiants.

Això, en part, ja s'ha aconseguit amb el sistema d'automatriculació d'enguany, tot i que exigia el desplaçament dels interessats als punts on estaven instal·lats els terminals informàtics. Això és: el campus, l'edifici de la Riera, les extensions universitàries d'Eivissa i de Menorca i l'Ajuntament de Manacor.

De qualsevol manera, sempre serà molt més còmode fer-ho tot des del domicili, segons Cabanillas. La gent que no disposi d'Internet a casa seva podrà formalitzar la matrícula des de qualsevol lloc que sí estigui connectat, com pot ser un cibercafè o el lloc de feina d'un familiar, per exemple. A més, es mantindran els sistemes habituals de matriculació.

Aquestes vies convencionals seran les que hauran de continuar utilitzant els estudiants que es matriculin per primera vegada.
Les vies informàtiques de formalització de matrícula permeten també la domiciliació bancària dels pagaments, per la qual cosa els estudiants s'estalvien els fins ara inevitables viatges als bancs després de tramitada la matrícula.

Cal recordar que, en aquesta dinàmica de potenciació de les noves tecnologies, la Universitat posa en marxa enguany l'innovador projecte Campus Extens, que permetrà a uns tres mil alumnes fer tota una sèrie d'assignatures mitjançant Internet.

Una iniciativa d'èxit  

L'èxit de la iniciativa de possibilitar l'automatriculació per ordinador ha animat la Universitat de les Illes a plantejar-se la utilització d'Internet per sofisticar encara més el sistema de matriculació i fer-lo més àgil i còmode. Les previsions de la UIB són que enguany es matriculin devers 11.000 alumnes mitjançant els ordinadors que s'han distribuït en diferents punts de les Illes. Encara no s'ha tancat el termini i les previsions es compleixen.

+ VIST