Segueix-nos F Y T R

El GOB exigeix mesures «valentes» per pal·liar la política urbanística del Govern

El grup ecologista va presentar ahir la campanya «Mallorca: no més ciment»

Palma |

El GOB no vol quedar plegat de mans. El grup ecologista considera que la política urbanística del Govern és «insuficient», que la moratòria proposada pel Govern és poc «valenta» i que es fa «imprescindible un canvi de model territorial i urbanístic marcat per la presa de mesures més contundents que les suggerides per les institucions».

Així ho va declarar Miquel Àngel March, portaveu del GOB, durant l'acte de presentació de la campanya «Mallorca: no més ciment», que pretén sensibilitzar la societat mallorquina sobre la situació urbanística actual i alhora aconseguir paralitzar el creixement turístic i urbanístic a l'Illa.

El primer que demana el GOB, per contrarestar actuacions «ridícules com la moratòria», són mesures cautelars més radicals i valentes que les previstes pels organismes autonòmics competents. Segons March, les propostes del Govern són «insuficients per abordar amb un mínim d'èxit la problemàtica, perquè no afecta els urbanitzables d'imminent desenvolupament ni el sòl rústic ni les infraestructures».

D'aquesta manera, la proposta dels ecologistes se centra en quatre àmbits d'actuació. Pel que fa als sòls urbanitzables, el GOB propugna la suspensió del pla de tots aquells sòls urbanitzables, turístics i residencials, que no s'hagin desenvolupat o executat, independentment de si tenen o no pla parcial o projecte d'urbanització tramitat o aprovat.

En referència a les places turístiques, volen la suspensió real de l'atorgament d'autoritzacions de places turístiques, independentment de la seva qualitat i de la zona, tant pel que fa hotels, apartaments, aparthotels o cases de vacances.

En sòl rústic, les mesures propostes són la suspensió de llicències de noves edificacions, especialment en àrees protegides per la Llei d'espais naturals, de llicències de parcel·lació dins tot el sòl rústic, les d'obres per construir camps de golf i l'atorgament de declaracions d'interès general.

La campanya «Mallorca: no més ciment» no deixarà de banda la lluita declarada contra les noves construccions de grans infraestructures, que des de fa anys lidera el GOB. Així, es demana la suspensió de la construcció de noves autopistes, la paralització de la tercera pista de l'aeroport, la moratòria en la construcció de ports esportius, la no autorització de l'explotació de noves pedreres, l'aturada de l'increment de la potència elèctrica, la prohibició d'explotar nous pous i evitar la posada en marxa de la planta dessaladora.

Totes aquestes mesures que proposa el grup ecologista afectarien molts d'empresaris que veurien com els seus projectes se'n van en orris. Una conseqüència d'aplicar un model urbanístic més proteccionista, que es resoldria, segons indicà March, amb la creació d'un fons d'indemnitzacions. «Això no hauria de significar cap problema per la comunitat autònoma més rica de l'Estat, que si es pot gastar dotze mil milions en noves autopistes, ben bé es pot gastar doblers en la protecció del territori», sentencià el representant del GOB.

Quatres fases d'acció  

La campanya que va ser presentada ahir pel GOB i que es posarà en marxa de manera immediata, tindrà quatre fases d'acció, segons explicà Miquel Àngel March. La primera consistirà en la difusió de la problemàtica actual mitjançant edicions, reunions, actes públics, vídeos i qualsevol altre mitjà. Una segona passa serà la de les iniciatives legals, com mocions a les institucions o iniciatives legislatives populars. La tercera fase consistirà en l'elaboració de manifests, l'edició de targes postals i altres accions. Finalment, el GOB no dubtarà a organitzar mobilitzacions ciutadanes, que sempre són les accions més eficaces i amb més ressò popular, segons March.

+ VIST