Segueix-nos F Y T R

Ningú no ha donat una mà per la històrica fàbrica d'oli de Can Balle

El gerent de Balle Hermanos, Biel Mora, recordava ahir els inicis de l'empresa

| Palma |

Records melancòlics omplien la boca del gerent de l'antiga fàbrica d'oli Balle, situada al carrer de Sant Miquel. Biel Mora feia una ullada enrere per recuperar del pou de la memòria dades clau, del temps que els militars ocuparen la fàbrica d'oli l'any 1939. També, quan se n'anaren: «Era el 68. Ho varen posar tot en molt males condicions. Un general s'havia fet un pis per a ell, a dalt. I les finestres les havien tapiades. Tot estava destrossat. A la família després ja no li interessà». Ara, els descendents de Miquel Balle Cerdà en són els propietaris i hi pensen fer pisos. Abans, fins i tot, la propietat parlà de fer-hi un hotel.

Però sembla que la demolició del també magatzem de fustes de Can Segura no ha agradat a tothom. L'oposició municipal i ARCA han posat el crit al cel per intentar aturar l'enderrocament d'un immoble inclòs al Catàleg de patrimoni de la ciutat. Però per Mora no té més importància: «Vaig estudiar dos anys arquitectura i encara que no n'entenc molt, a mi em sembla que després de passar-hi els militars, allò no servia per a res».

La fàbrica d'oli Balle es va traslladar entre el 1978 i el 1981 al magatzem del polígon. En aquells moments compartien la producció amb un altre local ubicat a l'avinguda de Reina Maria Cristina. Va ser amb el carro número 1047 matriculat a Cort com la propietat va fer el trasllat. «Em vaig emportar el primer laboratori portàtil que utilitzàvem per anar a recollir oli de les finques. I les primeres botelles de vidre de l'any 1959. Dues-centes botelles, cent llaunes i cent capses de fusta, perquè no ho podíem guardar tot», digué Mora.

+ VIST