Segueix-nos F Y T R

La Interpol adverteix que Internet és la nova arma dels grups terroristes

Els països participants en el congrés han revisat aquests dies la línia a seguir per lluitar contra les bandes armades

| Palma |

Els temps canvien i la societat s'ha d'adaptar a les noves tecnologies. Internet s'ha convertit en una eina útil per a tots i també per als grups terroristes, que han trobat en la xarxa una via excel·lent per transmetre propaganda, intercanviar informació i mantenir un contacte permanent amb altres organitzacions criminals. Aquesta és una de les principals preocupacions dels participants en el XIII Col·loqui Internacional de Terrorisme, que ahir conclogué al Poble Espanyol després de tres jornades intenses.

Objectius  

Un dels objectius bàsics d'aquest congrés era el de revisar la Guia per a la lluita contra el Terrorisme Internacional, que no s'havia actualitzat des del 85, i que ara inclou la problemàtica d'Internet, la necessitat de compartir informació de forma efectiva i ràpida, a més de la gran importància de les estructures econòmiques que suporten els grups terroristes. El proper 22 de setembre, en l'Assemblea Internacional d'Interpol que se celebrarà al Caire, s'espera que aquest document sigui aprovat.

Raymond Kendall, secretari general d'Interpol, destacà les dificultats que existeixen per aconseguir interceptar contactes terroristes en la xarxa i la falta de legislació en l'àmbit cibernètic per combatre la presència d'aquests tipus de grups. Pel que fa a les funcions d'Interpol en aquest camp, es demanà que qualsevol informació relacionada amb terroristes que apareix a Internet sigui ràpidament comunicada als col·legues d'altres països que puguin estar interessats en la banda criminal en qüestió. Envers la transcendència d'aquests tipus de reunions de països membres d'Interpol, Kendall assenyalà que «tot i que el terrorista s'ha de considerar un delinqüent comú és imprescindible celebrar aquests congressos per compartir coneixement i idees entre els encarregats d'investigar aquest tipus de delinqüència».

Però existeixen altres aspectes que apareixen reflectits en la revisada Guia per a la lluita contra el Terrorisme Internacional. Joan Cotino, director general de la Policia, recordà la necessitat d'actualitzar les lleis de cada país «per aconseguir que les extradicions siguin més ràpides i efectives». D'aquesta manera, «el terrorista haurà de canviar d'estratègia perquè no podrà moure's amb impunitat». També, i en relació a les darreres intervencions de la Policia contra l'entramat financer d'ETA, s'esmentà l'esencial paper de les estructures econòmiques dels grups terroristes, que ara ja apareix en la revissió de la guia.

Japó, un dels països participants en el col·loqui, ha aconseguit que es realitzin en el futur intercanvis d'informació dels materials radioactius que s'han utilitzat en els darrers atemptats que han tingut lloc en la seva zona. A primera hora de l'horabaixa se celebrà a la Sala Magna del Poble Espanyol l'acte de cloenda d'aquesta reunió. El secretari d'Estat de Seguretat, Ricard Martí Fluxà, presidí la intervenció en què s'entregaren diverses condecoracions.

+ VIST