Segueix-nos F Y T R

Cantarero demana doblers a Aznar per fer un centre oceanogràfic al ParcBIT

El diputat vol que les Illes siguin un centre d'investigació marina del Mediterrani

| Palma |

Pere Cantarero, diputat del PP balear en el Congrés, ha demanat a la presidència del Govern espanyol finançament per a la construcció d'un Centre Mediterrani d'Oceanografia dins del ParcBIT. La petició l'ha formulada a través de l'Oficina d'Investigació Científica i Tecnològica adscrita a la Moncloa.

El centre, que tindria uns 1.500 metres quadrats entre despatxos, sales de reunions, laboratoris, etc, podria tenir una participació a tres bandes si s'hi implicassin el Govern balear, el Centre Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat de les Illes Balears. Cantarero, que també ha enviat el projecte a aquestes tres institucions que compten amb eines i estructures per a la investigació marina, argumenta que «és fonamental el suport del Govern espanyol per fer possible la materialització del centre».

Pel diputat, el centre «podria aglutinar els investigadors, equipament científic i projectes de recerca actualment dispersos en distints laboratoris de les Illes. Contribuiria així a optimitzar els recursos existents i a incrementar la recerca en oceanografia a la Comunitat sense representar un cost excessiu».

Inicialment les grans línies d'actuació del Centre d'Oceanografia de la Mediterrània se centrarien en cinc àrees: gestió interdisciplinària del medi litoral, recursos pesquers, oceanografia de la Mediterrània, tecnologies marines i contaminació marina. La gestió del medi litoral podria estar centrada en l'avaluació i cartografia del litoral i del fons, topografia, sediments i corrents de fons, clima marítim i evolució de platges. Pel que fa a la pesca es podrien fer estudis encaminats a l'avaluació dels recursos, l'avaluació dels efectes d'activitats d'aqüicultura, els parcs naturals i les reserves marines. Respecte de les àrees d'oceanografia, tecnologia i contaminació marina, el centre treballaria en temes relacionats amb els corrents marins, el medi costaner, el clima, la qualitat d'aigües i arenes, etc.

Pel diputat del PP la constitució d'un centre mixt d'oceanografia a tres bandes (Govern, CSIC i UIB) no és un fet nou a Espanya «ja que existeixen precedents d'aquests tipus en altres comunitats».

+ VIST