Segueix-nos F Y T R

Les transferències d'Agricultura als consells insulars, sota sospita

Menorca rebrà els mateixos doblers que les Pitiüses a pesar que en duplica el nombre d'hectàrees cultivades

| Palma |

La transferència de les competències en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca i artesania del Govern balear als consells insulars es preveu polèmica. En primer lloc, Eivissa i Formentera rebran gairebé els mateixos doblers que Menorca, encara que la superfície cultivada a les Pitiüses és, segons el darrer cens agrícola, de 18.111 hectàrees, per les 32.731 que presenta la segona de les Illes. Aquesta circumstància ha aixecat sospites.

En segon lloc, el vicepresident del Consell Insular de Mallorca (CIM), Pere Sampol, ha declarat a Diari de Balears que «el Govern ens transfereix quasi totes les competències, però es reserva la planificació dels recursos econòmics de la Unió Europea. És a dir, en la concessió de subvencions, el CIM tramita, però el Govern decideix quant es paga. Si el CIM rebutja una petició d'ajuda, serà el Consell el que quedarà malament davant el sol·licitant. Si l'ajuda es concedeix, el Govern es penjarà la medalla perquè dirà que és ell qui paga».

Concretament, el repartiment de les dotacions econòmiques de les transferències ha quedat establert de la següent manera: 734 milions de pessetes per al Consell de Mallorca; 330 milions per al de Menorca i 321 per al d'Eivissa i Formentera. En total, 1.387 milions.

Allò curiós és que el Consell d'Eivissa i Formentera arriba als 321 milions perquè se li han assignat, de manera específica, 104 milions de pessetes per un misteriós «cost d'homogeneïtzació», concepte que en la documentació del Govern balear referida a les transferències no apareix explicada ni desglossada.

+ VIST