Segueix-nos F Y T R

Chaves assegura que la solidaritat està per damunt del fet diferencial

El socialista digué a Son Gotleu que les autonomies riques com les Balears han d'ajudar les pobres

| Palma |

Manuel Chaves, president de la Junta d'Andalusia, va dir ahir, durant un míting a la barriada palmesana de Son Gotleu, que la solidaritat ha d'estar per davant de qualsevol fet diferencial de les autonomies i que les comunitats riques, "«com les Balears»" han de ser solidàries amb les pobres. Chaves es va traslladar a Mallorca per donar suport als candidats del PSIB-PSOE a la presidència del Govern balear, Francesc Antich, i al candidat socialista per la batlia de Palma, Antoni Roig.

«Espanya és qüestió de tots els espanyols. Els tractaments diferencials de les comunitats autònomes mai no poden donar lloc a desigualtat entre els ciutadans espanyols, visquin on visquin», afirmà el polític andalús. En aquest sentit digué: «S'ha de pensar que una comunitat autònoma o una nacionalitat pot ser més rica que unes altres i per això haurà de donar també més solidaritat que d'altres. Perquè allò que és important, allò que fa que aquesta Espanya sigui solidària, és que un andalús, per haver nascut a Andalusia, o un mallorquí, per haver nascut a Palma, no poden tenir diferències quan es tracta de l'educació, dels serveis socials, de les pensions. Això és el que fa fort un país. Després d'això, sí que haurem de reflotar, si és necessari, el fet diferencial de cada comunitat autònoma, per exemple la llengua, com aquí a Mallorca, i la seva insularitat». Chaves comentà, a més, que un govern socialista beneficiaria la comunitat d'Andalusia.

Durant part del seu discurs criticà la política econòmica «desigual» d'Aznar per comunitats i per capes socials. «No és possible la debilitat d'un Govern espanyol que s'hagi de sotmetre al xantatge d'aquesta o d'una altra comunitat autònoma perquè tots hi hem de participar per desenvolupar l'Estat de les autonomies. I això no es fa en el Govern espanyol actual. El PSOE ha de tornar al país la vida econòmica, social, cultural i intel·lectual i acabar amb el desistiment que ens fa la dreta». Canviant de tema, Chaves criticà que Eduardo Zaplana, president de la comunitat valenciana, «viatjàs en primer lloc a Catalunya perquè Pujol li donàs la seva benedicció sobre la proposta de finançament fiscal per a les comunitats». No obstant això, Chaves afirmà que «el sistema de finançament autonòmic vigent no li serveix a ningú».

+ VIST