Segueix-nos F Y T R

La saturació del mercat britànic tira per terra el preu de la patata poblera

En menys d'un mes i mig, els britànics han passat de pagar 125 a 25 pessetes el quilo

| Sa Pobla |

La saturació del mercat britànic tira per terra el preu de la patata poblera. En menys de dos mesos, un quilo de patata de sa Pobla ha passat de vendre's de 125 a 25 pessetes.

Aquest és un preu que les cooperatives privades consideren alarmant, perquè quan el pagès ven el quilo de patata per davall de les 35 pessetes ja hi té pèrdues. Per això ara, amb aquest preu de mercat, el pagès ja no té ni per cobrir despeses i comencen a estar molt nerviosos perquè, precisament, encara ara a sa Pobla hi ha un excés de producció.

Les gelades no només varen fer malbé les patateres, es va produir una davallada en la producció del 20 per cent, sinó que a més retardaren la collita, que de per si anava endarrerida, per mor de les abundants pluges del mes de gener i les primeres setmanes de febrer.

Per això ara, en el mercat anglès hi arriba la primera i la segona collita de la patata poblera. En un moment en què aquest mercat ja de per si està saturat. El mercat anglès rep patata procedent de la resta d'Espanya, d'Andalusia i València, preferentment. També d'altres indrets com ara Sicília, Grècia, Egipte i Portugal. La patata poblera no només ha de competir amb aquests productors sinó que a més enguany es troba amb aquest excés de producció.

Les cooperatives privades estan nervioses, els pagesos que els venen la seva producció també. Però, a la cooperativa pública Esplet no els afecta tant aquesta caiguda en picat del preu de la patata perquè apliquen la filosofia de cooperativisme fins el darrer extrem.

+ VIST