Segueix-nos F Y T R

Alaró celebra amb una gran festa el centenari de l'arribada de l'electricitat

Tot el poble esperà a les fosques, com fa cent anys, la il·luminació de la torre

Autoritats i descentdents dels fundadors de la fàbrica a la celebració. | P.B.

| Alaró |

Dia 15 d'agost del 1901 milers de forasters visitaren Alaró per presenciar, en el marc de les festes patronals de Sant Roc, la inauguració de la primera fàbrica d'electricitat a Mallorca. Ahir, cent anys després, milers de persones ompliren de nou els carrers de la localitat per celebrar el centenari de la presència d'electricitat a l'Illa. Els carrers d'Alaró ja estaven engalanats el matí per rebre tots els visitants que, l'horabaixa, pogueren gaudir d'una colorista desfilada de carrosses. Amb motiu de la festa els Cossiers prengueren els carrers d'Alaró, i un cop finalitzat l'acte institucional, del qual teniu més informació a la pàgina següent, tots els presents partiren darrere les autoritats per uns carrers que s'havien deixat especialment a les fosques, talment com va ser ara fa cent anys.

Una vegada a la torre, les autoritats descobriren la placa commemorativa; s'encengueren els llums, i amb l'amollada d'un coet s'il·luminà de manera espectacular tot l'enllumenat públic d'Alaró davant de l'admiració de tothom. De nou, els Cossiers ballaren i la banda de música interpretà La Balanguera per finalitzar l'acte. No les festes del poble, que continuaren amb un castell de focs artificials a la nit. L'arribada de l'electricitat a Alaró, i per tant a Mallorca, es degué a dos homes d'empenta, els germans Gaspar i Josep Perelló. Ambdós decidiren instal·lar una central construïda a Barcelona que donava una potència de 100 cavalls, les obres de la qual s'allargaren per espai de tres anys.

La fàbrica s'inaugurà el 15 d'agost del 1901, coincidint amb les festes de Sant Roc, amb una celebració no tan sols del poble alaroner, sinó de tot Mallorca. Malauradament, la iniciativa econòmica fou un fracàs i Gaspar Perelló hagué de vendre la fàbrica a potents indústries que en dècades posteriors s'instal·laren al poble. Que Alaró fos el primer poble amb electricitat no pareix casualitat. Segons afirmà el batle, Josep Gomila, «durant el segle XX el poble s'ha caracteritzat per un marcat dinamisme econòmic i social, que ens ha permès ser pioners en moltes de coses. Alaró va ser el primer poble on es ballà d'aferrat durant les festes i també el primer lloc, llevat de Palma, que va tenir un pub els anys setanta».

+ VIST