Segueix-nos F Y T R

Els pescadors de raors reclamen la prolongació del període de veda

La temporada s'obre quan el peix femella encara no ha post els ous

| Manacor |

Si bé el temporal de llevant no afluixà del tot, foren molts els pescadors de la costa de Llevant que s'endinsaren a la mar a la recerca i captura del reconegut i cotitzat raor, després de l'aixecament de la veda de dijous. Després de la jornada, els pescadors de Portocristo coincidiren a reclamar la prolongació del període de veda del raor fins ben entrat el mes de setembre. «Enguany s'ha comès el mateix error que la temporada passada en obrir la veda precisament quan el peix femella està a punt de pondre els ous», segons va explicar Jaume Gayà, un pescador aficionat de Portocristo que ahir capturà 14 raors.

Gayà es va mostrar partidari d'aixecar la veda a partir del 16 de setembre perquè «si bé la prohibició temporal de la pesca és positiva, totes les captures surten encara amb els ous i per això totes les cries es moren abans de néixer», va apuntar. Com a exemple, Gayà va mostrar un grapat de raors femella en estat. El pescador aficionat també va voler criticar que «són molts els que capturen el raor sense respectar el període de veda i el més indignant de tot és que ningú no fa ni diu res. Hi hauria d'haver una major vigilància a la costa per evitar-ne la depredació massiva».

Tots els mariners varen coincidir a destacar que la temporada idònia per pescar el raor és de setembre a octubre. Així ho manifestaren altres pescadors de la famosa presa, que ahir també s'endinsaren a la mar de la comarca de Llevant i Migjorn. Miquel Domenge va afirmar que «avui n'hem pescat uns 30, una quantitat considerable tenint en compte que la mar estava bastant remoguda i que aquest peix sols es captura en aigües molt clares».

Respecte de la mida i la quantitat de peix, tots els pescadors asseguraren que «si bé s'ha notat l'efecte de la veda en la quantitat de raors, aquesta no ha estat efectiva en la mida, ja que els pescadors encara no es troben en la seva plenitud i les femelles encara no han post els ous». En tot cas, ahir sí que la mar mostrà una imatge característica d'aquestes dates: desenes de llaüts i canyes o volantí com a protagonistes.

+ VIST