Segueix-nos F Y T R

Antich es queixa a Joan Carles de les greus mancances en infraestructures

El rei contesta que tampoc no és partidari de més autopistes, afirmà el president

El rei Joan Carles i Antich conversaren prop de tres quarts d'hora. | T.A.

| Palma |

Les greus mancances que pateixen les Balears quant a infraestructures va ser una de les qüestions centrals que el president balear, Francesc Antich, va exposar al rei Joan Carles durant l'econtre que mantingueren ahir al matí. Antich digué que el rei li havia comentat que intentaria donar «una mà» i que tampoc no era partidari de les autopistes. L'audiència que tingué lloc al palau de Marivent es va allargar gairebé tres quarts d'hora. En aquest temps Antich va exposar al rei els problemes existents quant a energia i transports.

En sortir de l'entrevista, Antich explicà que el Govern pretén tenir enllestit abans d'acabar l'any el nou pla de transports. El document suposarà una aposta per canviar el model de territori. En aquest sentit, el president recordà que «en aquests moments les xifres diuen que ja tenim més de 900 cotxes per cada mil habitants. Si volem canviar aquesta situació, hem de donar més importància i força al transport públic». El pla de l'Executiu se centrarà a millorar la xarxa i freqüència de les línies d'autobus i, també, a allargar les línies ferroviàries per donar majors possibilitats d'usar el tren. En aquest sentit, el president es queixà de la manca de sensibilitat de l'Estat, amb el deficient finançament aportat.

Segons Antich, el rei es mostrà disposat a donar-hi una mà i expressà una especial sensibilitat en matèria de carreteres. Així, indicà que «coincidim que és necessari millorar les carreteres, però no seria bo, en un territori limitat, fer noves autopistes que espenyassin el paisatge».

El cap de l'Executiu explicà al monarca el projecte del nou gasoducte que connectarà la Península amb Eivissa i amb Mallorca, i recordà que no ha estat inclòs en el Pla espanyol de gasoductes. El president indicà, a més, que el rei s'havia interessat per l'evolució de l'actual temporada turística i per qüestions relacionades amb la conservació del medi ambient. Antich es referí a l'impost sobre grans superfícies que prepara el Govern. En tot cas, comentà que el projecte està en fase d'estudi i que s'ha d'analitzar amb més profunditat.

+ VIST