Segueix-nos F Y T R

Cort ha gastat 180 milions en ajuts al tercer món

Encara s'han d'atorgar les darreres subvencions del 0'7 per cent

| Palma |

L'Ajuntament de Palma ha gastat en el que duim d'any un total de 180 milions de pessetes en projectes d'ajuda per a països del tercer món, amb la qual cosa ja s'ha invertit un 81% dels 222 milions pressupostats per a aquest objectiu, segons informà ahir el regidor d'Acció Social, Antoni Nadal. Nadal afirmà que aquests 180 milions de pessetes es destinaren a 27 projectes d'ajuda i que queden per assignar els 42 milions restants, que completen la partida «solidària» del 0'7% del pressupost municipal que gestiona la Regidoria d'Acció Social.

Les subvencions varen ser repartides entre diferents projectes presentats per organitzacions no governamentals (ONG) de conegut prestigi i solvència, i també es va reservar un 25% del pressupost per a casos d'«urgència», com els terratrèmols del Salvador, la Índia i el Perú. Inicialment varen ser presentats un total de 50 projectes a la Regidoria d'Acció Social, dels quals 27 han estat acceptats i 10 estan en estudi. Aquests projectes havien de complir un seguit de requisits com són que l'ONG tingués una delegació a Palma, ja que pel responsable d'Acció Social, «els doblers dels ciutadans de Palma han de ser gestionats per gent que tengui arrels mallorquines».

A més a més, també es requereix que es justifiquin totes les despeses mitjançant factures oficials i que en els projectes col·laborin les entitats locals dels països receptors per tal que així l'ajuda sigui més efectiva. Les subvencions repartides tenen com a objectiu intentar millorar les condicions de vida dels països del tercer món i aquestes abracen tres camps prioritaris com són la infantesa (100 milions de pessetes), les infraestructures i el desenvolupament econòmic (70 milions), i la millora de les condicions sanitàries (40 milions).

Segons va explicar Nadal, les ajudes sanitàries es destinaren en major mesura a països del continent africà com Burundi, Ruanda i Tanzània; les d'infraestructures i desenvolupament a estats de Sud-amèrica com Guatemala, Cuba, el Salvador i Colòmbia, i els projectes a la infantesa es reparteixen entre distints països d'Amèrica, Àfrica i Àsia. Pel que fa al pressupost del seu departament, el responsable d'Acció Social destacà que aquest es va incrementar un 16% respecte al 2000, amb la qual cosa enguany puja fins a uns mil milions de pessetes.

+ VIST