La realitat superà les pitjors previsions de la ponència "Comunitat, Ministeri d'Administracions Públiques i Insalud" per al traspàs de les competències sanitàries a les Illes Balears: Aina Salom qualificà d'«insostenible» per a les arques autonòmiques fer-hi front. Les converses, emperò, no estan tancades i continuaran des d'avui en els seus vessants econòmics. Els 130.000 milions anuals que sol·licitava inicialment el Govern balear per fer front a les infraestructures que ara gestiona l'Institut Nacional de la Salut queden reduïts a 100.000 en els termes establerts ahir pel Ministeri d'Economia, per davall fins i tot de les primeres ofertes de la ponència sanitària.
També els departaments estatals es negaren a debatre cap «deute històric» per respondre a «les promeses fetes pel PP al llarg de dues legislatures», com coincidiren a descriure ahir els 30.000 milions de pessetes extraordinaris demanats pels representants del Govern balear a la ponència tècnica "encapçalats per la consellera Aina Salom i pel cap de Presidència, Antoni Garcías" i diverses veus sindicals, com les de CCOO i d'UGT, a més del PSM i "en línies generals" els partits i agrupacions diferents del PP, hegemònic a l'arc parlamentari estatal.
El «deute històric» comprenia promeses incomplides per l'Insalud, com la reforma de Son Dureta "estimada en més de 12.000 milions de pessetes" i la construcció dels hospitals de Maó i d'Inca. Aquesta situació contrària als interessos de l'Executiu balear es veu agreujada des del moment en què l'Insalud enceta avui el projecte de reduir el seu personal interí del 40 per cent actual arreu de l'Estat a un 3 per cent en 18 mesos: el pagament de les antiguitats que es produeixin a partir d'ara repercutirà directament en la Comunitat Autònoma, forçada a acceptar les competències sanitàries si no vol quedar fora del sistema de finançament autonòmic.
La consellera de Sanitat va fer constar ahir que «les negociacions no estan tancades» i que la ponència tècnica s'haurà de reunir almanco una vegada més, tot i que la trobada d'ahir havia de ser definitiva. El mateix es publicà ahir respecte de nous encontres entre el Ministeri d'Economia i el departament autonòmic que presideix Joan Mesquida. En conseqüència, i contràriament a les previsions oficials dels ministeris, encara no s'ha fixat una data per reunir la comissió que donarà el vistiplau a la transferència competencial, al marge que avui la ponència tècnica encara es reuneix amb altres comunitats autònomes. De la seva banda, Antoni Garcías criticà la unió de les transferències sanitàries al nou sistema de finançament.
Mai el gener
La paraula «trágala» fou comuna ahir entre les persones que volgueren conèixer els resultats de l'encontre entre governs autonòmics, Ministeri d'Administracions Públiques i l'Insalud. Tot i que l'Executiu balear explicà que «les converses no estan tancades», la Moncloa ha establert unes línies inalterables que just permeten dues opcions: o «tragar» o quedar fora del nou "i ja indesitjat" finançament autonòmic. Però una cosa quedà clara ahir: a menys de tres setmanes per tancar l'any, les transferències de Sanitat no es tancaran l'1 de gener.