Segueix-nos F Y T R

Cauen les reserves turístiques a Balears amb vista a l'estiu

José Güemes diu que l'ecoimpost minva competitivitat a les Illes

Els hotelers debaten la seva estratègia jurídica contra de l'ecotaxa. | S.A.

| Palma |

La visita a Palma del secretari general de Turisme, Juan José Güemes, va servir ahir per posar de manifest la preocupació del sector turístic pel baix nivell de venda de reserves per a aquest estiu, així com l'impacte negatiu de l'aplicació de l'ecotaxa als mercats emissors. Güemes va tenir ahir una jornada maratoniana a Palma, ja que es va reunir amb el PP balear, amb el conseller de Turisme i la comissió de Turisme de la Cambra de Comerç, aprofitant la firma d'un conveni de col·laboració entre Turespaña, Ibatur i la Cambra. Güemes va evitar a tota hora entrar en cap polèmica amb l'ecotaxa, però va afirmar que en aquests moments «les Balears són la destinació que té la major caiguda de vendes de reserves als mercats emissors per al pròxim estiu».

Güemes va puntualitzar que un impost com l'ecotaxa «no ajuda, ja que qualsevol impost, tal com es troben en aquests moments els mercats, minva competitivitat. En el cas de les Balears, aquesta circumstància s'aguditza encara més. L'any 2002 es presenta en matèria turística complex, i per això entenc a la perfecció la preocupació dels empresaris turístics de les Illes. Espanya, com a destinació turística, va registrar l'any passat un creixement d'un 3%, l'augment més baix dels últims vint anys. I tots els fets que s'han succeït arran de l'11-S no han beneficiat en absolut les destinacions de vacances. Les previsions per a aquest estiu no són molt optimistes, sobretot si tenim en compte com van la reserves. En el cas de les Balears, el nombre de venda de reserves és inferior al de la resta de zones vacacionals espanyoles i de la conca mediterrània». En aquest sentit, els grups turístics i el sector empresarial, així com l'Administració central, xifren la caiguda de vendes de reserves a Alemanya i Regne Unit entorn d'un 35%.

Sobre això, Güemes va demanar la col·laboració de tots els sectors implicats per evitar que transcendeixi un nou debat sobre l'ecotaxa, «és cert que estam vivint una recessió, i per això entre tots ham d'evitar caure en els mateixos errors. S'ha de treballar per pal·liar l'actual dinàmica de mercat, i per això la campanya promocional que es realitzarà a finals de mes a Alemanya, Regne Unit i França». El que no pogué evitar Güemes és donar la seva opinió sobre l'efecte que pot tenir l'impost turístic als mercats emissors. «Al principi es va poder pensar que el conflicte bèl·lic a l'Afganistan podia beneficiar els interessos de les Balears i d'Espanya, però en aquestes últimes setmanes s'ha pogut comprovar que destinacions com Turquia, Grècia o Egipte tenen una evolució més positiva de l'esperat, circumstància que afecta negativament a totes les destinacions espanyoles, però en concret les Balears, que està en una situació de major desavantatge».

El president del Foment del Turisme de Mallorca, Miquel Vicenç, que va participar en la reunió de la Cambra de Comerç, va afegir que s'«han d'oblidar aquests vaticinis de fa mesos de que les Balears es beneficiarien d'un transvasament de turistes dels països de la Mediterrània oriental. La realitat és molt diferent, tret que es faci una campanya de promoció que faci variar aquesta dinàmica».

Els hotelers debaten la seva estratègia jurídica en contra de l'ecotaxa
Les patronals hoteleres consensuaren ahir postures i encarregaren els seus serveis jurídics que cerquin totes les vies legals per impugnar i recórrer l'ecotaxa i la seva liquidació. «Fins i tot ens plantejam la possibilitat d'arribar al Tribunal d'Estrasburg», va dir el president de la Federació Hotelera de Mallorca, Pere Cañellas. El sector hoteler va debatre ahir l'estratègia a seguir en el transcurs de l'assemblea general de la patronal mallorquina, a la qual també varen assistir els presidents de totes les federacions hoteleres de les Balears i de Zontur.

+ VIST