Segueix-nos F Y T R

La Nit d'Afedeco esdevé una crida en defensa del comerç tradicional

Mig miler de persones assistiren al sopar anual de l'associació

| Palma |

Ja ho va dir el vicepresident del Govern, Pere Sampol: «Els esforços han de dirigir-se a aconseguir que el nostre comerç sigui més modern, més competitiu, més ecològic, més solidari i més mallorquí». El mig miler de socis i simpatitzants que Afedeco havia congregat a la VII edició de La Nit de Comerç es reuniren per homenatjar els seus, però també, i no per això menys important, per defensar un model de comerç tradicional i proper al ciutadà davant l'amenaça de les grans superfícies.

Els improvisats comentaris que s'escoltaven a la terrassa del restaurant Ses Cases de sa Font Seca abans d'entrar al sopar se centraven especialment en aquest conflicte d'interessos, en les possibilitats de la llei de comerç autonòmica i en la resolució del cas Mapau. No és estrany, per tant, que un dels centres d'atenció fos, precisament, Sampol, que hores abans havia mostrat en els mitjans la seva decepció per l'arxivament de la causa. El vicepresident, això no obstant, compartí protagonisme amb Josep Juan Cardona, que acudí a la festa en qualitat de portaveu del PP en matèria de comerç juntament amb el també imputat Toni Pastor.

Molts esperaven una salutació entre el popular i el pesemer per analitzar reaccions, però ambdós s'evitaren abans del sopar i la trobada, força freda per cert, no es produí fins al final de la nit, a la sortida. La cara amable de les autoritats l'oferí Tuni Allés, directora general del sector, que anava de taula en taula escoltant les reivindicacions dels assistents. Durant el sopar es demostrà que els petits i mitjans comerciants li agraeixen, tant a ella com a Sampol, els esforços per tirar endavant la normativa autonòmica. Pel que fa als representants municipals, cridaren l'atenció dues coses: l'aparatós collar que lluïa Lys Riera, regidora de Consum, i el retard del batle Fageda, que es va asseure quan alguns ja havien acabat el farcit de salmó amb col que se serví de primer.

Després del sopar va arribar el moment més esperat, el lliurament de premis. Els vicepresidents d'Afedeco entregaren sengles plaques a les sis noves associacions que s'hi han adherit l'últim any. Posteriorment, el president, Pau Bellifante, lliurà el premi Unió a Joan Binnimelis, representant de l'Associació de comerciants de Sant Miquel, mentre que el delegat de la Caixa a les Illes, Josep Francesc Conrado de Villalonga, lliurava el premi Futur a la cadena de productes autòctons Bon Rebost. Villalonga, després, recolliria el premi Gegant pels seus «continus suports al sector».

Els altres pemiats foren Perfumeries Tin-Tin, Aixa Decoració, Casa Roca, La Catalana, La Veneciana i Relojería Alemana. Carmen Ripoll recollí el Premi Honorífic per la seva dedicació «en pro de l'associacionisme», i Miguel Mas Juan va fer el mateix amb el Premi especial Afedeco. Eudaldo Heras Codina va ser reconegut per Afedeco amb el Premi Associacionisme, però no va poder recollir-lo en persona, ja que està hospitalitzat. Ho va fer la seva filla.

+ VIST