Aznar titlla Batasuna de «fems humà» i n'espera la ràpida il·legalització

Expressà a Marivent el seu «oi» perquè els criminals «es passegen com fanfarrons»

Joan Carles I i Aznar mostraren dolor i ràbia ahir a Marivent. | J.T.

| Palma |

Després d'entrevistar-se amb el rei Joan Carles I, el president del Govern central, José María Aznar, sentencià ahir a Marivent el futur polític de Batasuna amb un frase molt clara: «No estic disposat a continuar enterrant víctimes mentre els dirigents de Batasuna, que són fems humà, continuen amollats pel carrer, ja que en són responsables, tant com els comandos d'ETA». Desset hores després del darrer atemptat d'ETA, Aznar, amb un semblant tens, assegurà que «em fa oi, un oi insuportable, haver d'acudir a l'enterrament d'una nina de set anys i d'una persona de 50 anys, i alhora saber que hi ha dirigents responsables d'aquests crims que es passegen com autèntics fanfarrons pel País Basc».

Aznar afegí que vol que es resolgui aquesta situació «d'una manera veloç i ràpida», i que «esper i desig que (la il·legalització de Batasuna) es produeixi com més prest millor». El president advertí també que «la democràcia espanyola no accepta desafiaments de ningú i que és sòlida i forta per guanyar aquesta batalla amb totes les seves conseqüències. Pagaran per tot allò que han fet, i molt car. No estic parlant de venjança, sinó d'una justícia recta, implacable, que caigui sobre ells amb totes les seves conseqüències.

La no acceptació de cap tipus de desafiament implica que no estic disposat que per més temps el fems que són els dirigents de Batasuna continuïn passejant-se lliurement pels carrers, impunement, mentre els espanyols hem d'enterrar víctimes innocents, nins inclosos. No hi estic disposat i esper que no hi estigui la majoria de la societat espanyola, la totalitat de les institucions i la majoria de les forces. Fins aquí hem arribat».

També es referí indirectament als qui no han fet costat a la llei de partits i assegurà que «quan es produeix un fet terrorista com el d'ahir poden sorgir en algunes persones alguns dubtes o preguntes. Per exemple, després de la primera impressió, després dels dies que qualsevol persona sensata o digna ha de tenir sentiment, cal demanar-se quant de temps estaran alguns a tornar a dir que s'ha de continuar fent el mateix, que no s'ha de canviar de polítiques, o a dir que el millor que pot succeir és que hi hagi persones o criminals pels carrers perquè és el millor per a les víctimes».

Aznar no dubtà que «veurem el final del terrorisme», però advertí que «serà un combat dur. Hem de ser conscients que hem d'adoptar mesures i sacrificis que la majoria serem capaços de fer abans d'aconseguir la derrota definitiva i la victòria sobre el terror». Sobre els sacrificis a fer, matisà que «la societat s'ha d'avesar a decisions, que poden ser més o menys comprensibles, que són sens dubte absolutament fonamentals per acabar amb el terrorisme». Finalment, demanà al PNB que «en lloc d'enviar ultimàtums al Govern ho faci als responsables dels crims».

+ VIST