La Universitat de Prada s'obre cap al món sense perdre el to reivindicatiu

El rector destaca que la UIB és una de les institucions que més activament participa

| Prada de Conflent |

La XXXIV Universitat Catalana d'Estiu de Prada es va inaugurar ahir amb una clara missió: obrir-se al món per no mirar-se just el melic. En un acte que va reunir unes 400 persones, el rector de l'UCE, Joandomènec Ros, va explicar que aquesta edició, a més dels enfocaments tradicionals, incorporarà «una ullada a allò que ens envolta perquè Prada sigui no només una reflexió del som i serem sinó també al voltant de en quin món ens movem». Un altre tret que va destacar Ros entre les novetats és mostrar com «ens veuen des de fora als catalans».

El rector explicà que «a l'UCE estam massa acostumats a mirar-nos el melic i aquesta mirada a l'entorn potser ens ajudarà a veure que tots els melics són rodons i que potser el nostre té alguna cosa especial que la gent de fora ens pot dir». La inauguració de l'UCE no va estar absenta d'una problemàtica originada amb les altres universitats dels Països Catalans després que l'Institut Joan Lluís Vives es retiràs de la Fundació UCE i donàs via lliure a cada una per establir pel seu compte quina relació havien de tenir amb la universitat d'estiu. Aquesta situació ha causat que enguany tan sols unes poques universitats hagin reafirmat el seu suport i la seva presència dins la Fundació UCE.

El rector creu que això ha succeït «perquè d'un dia per a l'altre no poden decidir perquè tenen molts altres temes que tractar». Així i tot, Ros assegurà que «la UIB és de les institucions que participen més activament a l'UCE» i que amb la universitat balear «no hi ha hagut un trencament total, que hagués estat fatal per nosaltres, i està a l'aguait del que fan les altres». El rector tancà la qüestió afirmant que en la pràctica «totes les universitats reconeixen els cursos de la UCE» i que «s'està en un camí lent però segur de resolució d'aquesta problemàtica». Ara bé, lluny de les discussions la inauguració de la universitat d'estiu, també va tenir un to reivindicatiu que va generar un clima d'unió entre tots els participants.

Els qui varen alçar la veu reivindicativa, recordant altres edicions de la Universitat de Prada, varen ser el nou rector de la Universitat de Girona, Joan Batlle, i el president de la Fundació UCE, Miquel Porter i Moix. Batlle va assegurar que el govern del Partit Popular «ens està retallant els drets aconseguits en els darrers 20 anys» però que si continua així «haurem de tornar a Prada a reivindicar els drets» de tal manera que «si avui aquí som 400 persones, si continua manant el PP d'aquí a 10 anys potser l'UCE tindrà 40.000 alumnes». Finalment, Porter i Moix defensà la unió dels Països Catalans, enfront de la unitat, «perquè de la unitat no en surt res, i d'una unió hem sortit tots». El president de la Fundació UCE conclogué que si la universitat d'estiu «no existís, s'hauria d'inventar».

 

+ VIST