Segueix-nos F Y T R

El Govern no pot sancionar les infraccions en la venda de benzina

El TSJB aplica la prescripció a les actes obertes pels inspectors

| Palma |

Un total de quatre sentències dictades per la Sala d'allò Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) han donat la raó als empresaris del sector de benzineries a les Balears en els recursos que han presentat en contra de les actes d'infracció obertes per inspectors del Govern. Encara que ha quedat demostrada la comissió de diverses irregularitats als assortidors de diferents estacions de servei de Palma, les sentències, de les quals ha estat ponent el magistrat Antoni Monserrat, fan èmfasi que «cal l'estimació del recurs per atipicitat sobrevinguda i per prescripció».

Les empreses Mayca Petróleos i Matas y Campins Suministros S.A., ambdues defensades per l'advocat Antoni Diéguez, recorregueren amb èxit contra sengles sancions imposades pel Govern després d'inspeccions realitzades en quatre estacions de servei entre 1998 i 1999. Un particular va denunciar el presumpte frau en aquests punts de venda de benzina, en el context d'una campanya d'àmbit estatal.

Una de les irregularitats comprovades pels inspectors de la Conselleria de Sanitat i Consum era que tres mànegues d'una de les estacions subministraven menys combustible del que assenyalaven els seus comptadors respectius. També, en una altra estació de servei, es va constatar que l'aparell assortidor número 214, marca Droher 2 T, per al proveïment de mescla, presentava una mitjana de mesures superior a allò legalment autoritzat, i es va instar l'empresa a deixar fora de servei l'aparell esmentat.

La sentència justifica la seva decisió d'estimar el recurs de les empreses propietàries de les estacions de servei en l'aplicació de «la llei més favorable, encara que sigui retroactivament» ja que, «segons la doctrina penal aplicable al Dret administratiu sancionador, l'abast de la retroactivitat de la llei penal més favorable s'estén als fets ocorreguts durant la vigència de la llei anterior més severa, encara que ja s'hagin jutjat, però pendents de recursos, amb vista a l'esmentada aplicació retroactiva més favorable».

+ VIST