El sorteig de malalts pot suposar el primer judici a un infermer

Els advocats diuen que el cap de servei de l'Hospital podria ser sancionat

C. VENY./ T.O. Manacor.
El polèmic i presumpte sorteig de malalts mitjançant «bolletes de paper» en el servei d'infermeria de la UCI de l'Hospital de Manacor podria derivar «en el primer cas de la història jurídica recent» en què el principal inculpat en una querella criminal és un infermer supervisor, en aquest cas de la UCI, i no un metge en cap d'alguna àrea hospitalària. D'aquesta manera, els familiars dels malalts que puguin haver estat objecte de l'aplicació d'aquest qüestionat mètode tenen la intenció d'exigir responsabilitats judicials al supervisor de la UCI, Alfred Ferrando. Mentrestant, si la querella criminal es planteja en aquests termes, sembla que Joan López, cap de la UCI i d'Urgències, en quedaria exempt.

«Si un determinat infermer, com és ara el supervisor de la UCI, posseeix una autonomia i determinades competències, aleshores els seus pacients tenen dret a exigir una responsabilitat. Això suposaria la primera vegada que es demana responsabilitat a un infermer i a les infermeres», segons el sacerdot Jaume Santandreu, que ara s'ha erigit en portaveu d'una plataforma de familiars que se senten agreujats i tenen previst interposar una querella criminal contra el supervisor Ferrando.

Així mateix, advocats consultats per Diari de Balears adverteixen que el cap de Servei, Joan López, també podria ser expedientat i sancionat arran de les seves polèmiques declaracions, en les quals ve a revelar la pràctica del sorteig, qualificant-la ell mateix de «improcedent i immoral», i no per la presumpta violència que hauria exercit en una agressió física el passat dia 16 d'octubre al supervisor Ferrando. De llavors ençà, aquest darrer roman de baixa. Tot el procés està en fase d'instrucció, i hi intervé l'Ibsalut.

Els familiars demandants, per la seva banda, defensen la via criminal esgrimint també que «es tracta d'un hospital relativament petit amb personal nou que hi va a aprendre. No volem ser conillets d'índies; volem que es faci justícia».

Sobre una possible querella, el sindicat de Comissions Obreres manifestà ahir a través d'un comunicat: «Querellar-se, pot querellar-se qui sigui, fins i tot sense raó; però les denúncies falses poden resultar desastroses per aquells que utilitzen tan deplorable mètode». El sindicat volgué transmetre que està «en la seguretat que la qualitat del treball i el zel professional del conjunt dels seus treballadors està garantit, i aquest fet no pot ser qüestionat per ningú per motius extraprofessionals, sinó més aviat d'interès personal».

La polèmica també ha arribat a la xarxa informàtica interna de l'Hospital. En aquest sentit, l'Intranet reflecteix nombroses impressions per part de personal sanitari, que en alguns casos expressa el seu temor i inquietud davant aquesta situació d'incertesa envers la gestió i funcionament.

+ VIST