Segueix-nos F Y T R

El Parlament rebutja l'acció d'ETA sense la censura del PP al tripartit

L'oposició acusa els populars de fer partidisme de la lluita antiterrorista

| Palma |

El Parlament balear va aprovar ahir en comissió una proposició no de llei que reafirma el Pacte Antiterrorista, condemna el comunicat d'ETA que decretava la treva a Catalunya i rebutja contactes entre qualsevol partit i ETA si no es produeix abans un cessament de la violència. La proposta evita la censura -que els populars havien inclòs inicialment- contra el Govern català per la presència en aquest de partits que han contactat amb la banda, com ERC.

El debat va viure moments de tensió quan la resta de grups acusaren el PP de fer un ús partidista de la lluita antiterrorista. La proposta fou presentada pel PP el passat febrer, després de la reunió del líder d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira amb la cúpula d'ETA i de la treva parcial decretada. El portaveu del PP, Joan Huguet, va negar les acusacions de l'oposició recordant que ell fou el primer a defensar que no es debatés la proposició fins passades les eleccions generals.

Huguet va acceptar d'entrada la retirada del tercer punt de la proposta popular, que hauria portat al Parlament a rebutjar «que puguin formar part del Govern, ja sigui de la nació o de les seves comunitats autònomes, formacions que contactin, negociïn i/o pactin amb bandes terroristes».

Tots els grups van votar a favor de rebutjar el comunicat de la banda; PP i PSOE van donar suport que no es negociï amb ETA fins que no abandoni les armes; i PP, PSOE i UM es mostraren d'acord a reafirmar el Pacte Antiterrorista.

El diputat d'Esquerra Unida-Els Verds, Miquel Ramon, recordà que tots els governs centrals han mantingut contactes amb ETA i coincidí amb la portaveu del PSM, Joana Lluïsa Mascaró, a l'hora de criticar la «criminalització» dels nacionalismes que incorpora el Pacte Antiterrorista signat pel PP i el PSOE. El portaveu popular, Joan Huguet, va negar aquest extrem i va puntualitzar que els contactes que s'havien mantingut anteriorment amb la banda no havien estat protagonitzats per partits sinó per governs que pretenien que ETA abandonàs les armes.

+ VIST