Segueix-nos F Y T R

Balears és l'autonomia amb més joves emancipats tot i el preu dels pisos

L'entrada ràpida al mercat de treball els permet afrontar l'accés a l'habitatge

| Palma |

Les Illes Balears són la Comunitat autònoma amb una major proporció de joves (entre 18 i 34 anys) emancipats (un 47'5%) tot i que el preu de l'habitatge és el quart més car de l'Estat (202.293 euros) i el cost que han de suportar els joves per accedir a un pis és molt elevat o, fins i tot, excloent. Així es desprèn de l'informe per al tercer trimestre de 2004 elaborat per l'Observatori Jove d'Habitatge, que atribueix l'elevat nivell d'emancipació dels joves illencs a la seva incipient entrada al mercat laboral.

Seria aquesta circumstància la que compensaria l'elevat preu de l'habitatge a l'Arxipèlag, que per a una persona jove representa el 68'2% del seu sou (el major esforç després de Madrid) i per a una llar jove el 42'4% (el quart, darrere de Catalunya, Madrid i Euskadi). L'esforç encara és major entre els joves de 18 a 24 anys, que han de destinar un 90'1% del seu sou al pis, una situació gairebé insostenible.

L'informe trimestral adverteix també que les Illes són, després de Madrid, la zona on es produeixen majors diferències entre el sou mitjà dels joves (14.052 euros anuals) i el preu mitjà de l'habitatge (202.293 euros). De fet, el sou mitjà dels joves balears és inferior a l'estatal (14.977 euros anuals) i el preu mitjà de l'habitatge és molt superior a l'estatal (167.171 euros).

Segons aquest document, el 84'9% dels joves de l'Arxipèlag es declaren actius (la mitjana estatal és del 76%) i el 78% estan ocupats (la mitjana estatal és del 65'4%), uns nivells no assolits en cap altra comunitat. A més, en el darrer trimestre de 2004 es produí a Balears la major disminució en les xifres de joves aturats (-25'6%) i el segon major augment de l'ocupació (+6'5%) de tot l'Estat.

Amb tot, l'estudi destaca que una part molt significativa d'aquesta inserció laboral es tradueix en relacions laborals poc estables. Tant és així que el 21'4% dels joves de les Illes tenen contractes temporals de menys d'un any de durada. El de les Balears és el percentatge més alt de l'Estat, vuit punts per sobre de la segona comunitat amb més inestabilitat, Múrcia, i 12 punts per sobre de la mitjana estatal.

L'altra gran conseqüència de l'elevat grau d'emancipació és el baix percentatge d'estudiants entre la població de 18 a 34 anys. Mentre que a les Illes només un 8'6% dels joves estudia, a l'Estat són, de mitjana, un 14'6%. A més, segons l'Observatori Jove, el percentatge de joves estudiants balears en el tercer trimestre de l'any passat ha baixat un 22'65% sobre el mateix període de 2003.

+ VIST