Segueix-nos F Y T R

Cada any es detecten uns 217 casos de càncer de mama a Mallorca

La millor eina per combatre la malaltia són les revisions per a una detecció precoç

| Palma |

Cada any es detecta una mitjana de 217 nous casos de càncer de mama a dones de Mallorca, fet que representa uns 73 casos per cada 100.000 dones.

La malaltia provoca cada any la mort d'unes cent dones a Mallorca, i anualment en moren 35 dones per cada 100.000. La incidència de la malaltia és baixa a Mallorca si la comparam amb altres països del nord d'Europa, però relativament alta si la comparam amb altres àrees geogràfiques de l'Estat, ja que Balears tan sols és superada per les comunitats de Navarra, País Basc i Catalunya.

De fet, la incidència del càncer de mama ha crescut a Mallorca en els darrers cinc anys prop d'un 30 per cent. L'any 1992 es produïen cada any uns 200 nous casos a l'illa, mentre que la incidència actual supera els 260 casos.

La presidenta de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, Teresa Martorell, insistí que les dones han d'acudir al ginecòleg a realitzar-se revisions periòdiques, ja que «l'única prevenció efectiva en aquests moments són les revisions ginecològiques, especialment a partir del 50 anys, moment en què les dones entren en la menopausa i perden a poc a poc l'acció hormonal protectora de l'edat fèrtil».

L'Associació Esponyola contra el Càncer i la Conselleria de Salut del Govern balear duen a terme la campanya «Detecció precoç de càncer de mama» destinada a dones d'edats compreses entre els 50 i els 65 anys. La iniciativa consisteix a realitzar-los cada cada any una mamografia rutinària que és gratuïta. Tots els experts coincideixen en la importància d'aquests controls; de fet durant el Congrés d'Anatomia Patològica que s'ha celebrat aquests dies a Palma, el patòleg de la Clínica Universitària de Pamplona Josu Sola, també reincidí en aquesta norma perquè «és en la primera fase, quan els tumors són més curables».

Sola assenyalà que gràcies al fet que els darrers anys «s'ha incrementat la cultura de les revisions ginecològiques, cada vegada es detecten més tumors però de menor evolució, el que permet realitzar el diagnòstic amb mostres de menor mida».

L'especialista assegurà que els avanços tecnològics han estat de gran ajuda per poder realitzar cada vegada més prest el diagnòstic i reconegué la tasca que estan fent en conjunt els patòlegs i radiòlegs en aquest camp. Josu Sola també destacà els avanços en els tractaments individualitzats, que cada vegada són més efectius.

+ VIST