Segueix-nos F Y T R

Balears acollirà un centre d'«alt nivell» per a la investigació turística

El Govern central intenta implicar la iniciativa privada en el projecte

| Palma |


Balears acollirà la seu d'un futur centre d'investigació turística que naixerà «com un projecte d'alt nivell de referència estatal i internacional». Així ho va anunciar ahir a Palma el secretari general de Política Científica i Tecnològica, Salvador Barberà.

L'acord entre el Govern central i l'Administració autonòmica és total i, a més, es compta amb la participació de la UIB. Ara Madrid intenta implicar la iniciativa privada. I és que les aportacions que puguin realitzar les empreses interessades condicionaran el pressupost inicial i la forma jurídica amb els quals es dota el projecte.

Barberà es va reunir amb la Cambra de Comerç de Mallorca, Eivissa i Formentera per explicar els objectius d'aquest i d'altres propostes impulsades pel Ministeri d'Educació i Ciència. Però abans va tenir una primera presa de contacte amb el secretari general del PSIB, Francesc Antich, i la portaveu d'aquest partit al Parlament, Francina Armengol. A la roda de premsa conjunta, tots tres lamentaren el fet que les Illes encara estiguin «a la coa» pel que fa a inversions en Investigació, Recerca i Innovació (I+D+i). En aquest sentit, Barberà responsabilitzà de la situació el sector empresarial i advertí que moltes de les convocatòries de l'Executiu central per desenvolupar projectes científics «no tenen gaire èxit» a l'Arxipèlag.

Respecte a l'esmentat centre d'investigació turística, «del qual es parla des de fa anys», el secretari general afegí que el repte és que pugui ser una realitat «en uns mesos»; però també matisà que «si no s'implica la iniciativa privada, podria acabar sent un projecte més entre l'administració i la universitat».

Quan li varen demanar pel Parc Bit, Barberà assegurà que com més s'acosti a la definició d'un vertader parc cinetífic i tecnològic «més possibilitats tindrà de rebre ajudes estatals».

Per la seva banda, Antich i Armengol subratllaren la necessitat que les institucions illenques apostin per prioritzar les actuacions en I+D+i i recordaren que aquest camp «és un eix essencial» pels socialistes.

+ VIST