Segueix-nos F Y T R

Un centenar de trepitjadors de raïm intenten extreure'n el màxim de most

El tradicional concurs aplega més de 2.000 persones a la plaça de l'Església

La competició d'enguany va estar marcada per la rivalitat entre els equips que, per primer cop, es pogueren animar bevent un poc de moscatell abans de la prova. | M.M.

M.MEDRANO.Binissalem.
Un total de setanta-sis adults i 40 nins atorgaren emoció i espectacle al concurs de trepitjadors de raïm de Binissalem amb el qual la localitat comença els actes de les Festes del Vermar, que culminen el proper cap de setmana.

En menys de dues hores, els peus dels concursants, agrupats en equips de quatre persones, intenten treure el màxim de suc de most de 1.500 quilos de raïm collit a la comarca i amb el qual cada any, si no es pica, s'elabora un vi que es pot beure a les properes festes.

Amb la competició a la categoria d'infants de fins a 15 anys va començar una festa en què s'han de respectar escrupolosament les regles. Així, en tan sols dos minuts i mig, un equip de quatre persones s'encarrega per parelles de trepitjar el raïm dins del cup i d'abocar el suc dins el cubell que, quan el temps s'ha esgotat, els organitzadors hauran de mesurar amb regla per determinar qui ha estat el guanyador. Enguany fou el grup de binissalemeres format per Xisca Amer, Victòria Vidal, Adela Villalonga i Patricia Herrera el que va aconseguir endur-se el premi de 120 euros. Hi ha la casualitat que aquest no és el primer cop que aquestes quatre al·lotes guanyen.

A la categoria d'adults la novetat la va posar la figura de Dionisos, el déu grec del vi, que s'encarregà de lliurar tassonets de moscatell entre els participants per «donar-los forces» en una competició molt aferrissada. La gran participació d'aquesta edició, que ja és la vuitena, obligà a repartir els concursants en dos torns. En sis minuts els 19 grups que hi participen s'encarreguen de trepitjar raïm i d'extreure el most del cup, una tasca que no és gens fàcil i que, al darrer minut, va provocar més d'una correguda per deixar el màxim de most al cubell. Enguany fou el grup format per Joan Bestard, Jaume Rosselló, Rafel Torrens i Miquel Pol el que aconseguí endur-se a casa els 300 euros del primer premi, en haver extret amb els seus peus 8 litres i 13 centílitres de most.

Al marge de la participació, que creix de cada any, també s'incrementa el públic d'aquesta festa. Així, ahir, més de 2.000 persones ompliren la plaça de l'Església per veure de prop una festa que combina tradició, música i molta emoció.

+ VIST