Segueix-nos F Y T R

Els hotelers demanen incentius per obrir els establiments l'hivern

Reduccions en l'IVA i subvencions en la cotització dels treballadors

| Palma |

L'estacionalitat és un dels problemes que preocupen el sector turístic i els hotelers, que veuen com les temporades s'acurcen i tenen oberts els seus establiments durant menys mesos a l'any.

La Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat), de la qual forma part la Federació Hotelera de Mallorca (Fehm), té previst presentar una sèrie de propostes al Ministeri amb l'objectiu d'incentivar l'obertura dels hotels durant la temporada baixa. Es tracta de reduccions en l'IVA i subvencions en la cotització dels treballadors en els mesos d'hivern.

En relació a l'IVA, es demana un tipus únic de l'1'5 per cent; ara paguen un 7 per cent pel conjunt dels establiments i un 16 per cent en el cas dels cinc estrelles. Per altra banda, proposen que l'Estat es faci càrrec de la meitat de les cotitzacions dels empleats durant els mesos de temporada baixa.

El vicepresident de la Cehat i fins fa pocs dies president de la Fehm, Pere Cañellas, assegura que aquestes són part de les mesures necessàries si es vol incentivar la desestacionalització i fer que els establiments hotelers es mantinguin oberts amb els beneficis socials que això comportaria per a les zones en qüestió. «S'han de fer passes per potenciar l'allargament de la temporada turística i aquest tipus d'accions hi contribuirien», afirma.

Propostes  

L'anterior Govern balear presentà un pla de diversificació durant la fira turística de Madrid el gener passat en el qual ja va incloure una referència a la creació d'incentius econòmics, fiscals i laborals per allargar la temporada turística. Aquest pla no va passar de declaració d'intencions. Tot i la seva presentació en un acte amb el president Jaume Matas, no es van arribar a desenvolupar algunes de les accions que s'hi preveien.

Els hotelers mallorquins en aquell moment foren més contundents i asseguraren que «sense incentius fiscals i laborals no seria possible la desestacionalizació» a Balears. A més, denunciaren la competència del turisme residencial i que perjudica les seves ocupacions també a l'hivern.

Aquest serà un dels temes que s'hauran d'analitzar tant pel Govern central com pels de les comunitats autònomes. I, per tant, un altre dels reptes amb els quals es trobarà el nou conseller de Turisme, Francesc Buils, que ja ha declarat en diverses ocasions la seva intenció de reclamar a Madrid els doblers necessaris per fer inversions a les Illes.

+ VIST