Segueix-nos F Y T R

Destinacions de més risc pels viatgers

L'Àfrica i l'Orient Mitjà reuneixen la majoria de països als quals és recomanable no viatjar

| Palma |

Cada any, més d'un miler d'espanyols, entre els quals molts de mallorquins, trien com a destinació turística països allunyats de l'oferta habitual. Cerquen, sobretot, defugir el turisme massificat, poder conèixer un país i no tan sols visitar-lo; entrar en contacte amb la seva gent i la seva cultura, més enllà de la recepció de l'hotel o del conductor de l'autobús. Però abans de planificar el viatge, convé fixar-se en quina situació es troba el país que ens interessa. A la web del Ministeri d'Exteriors (www.mae.es) es fan un seguit de recomanacions, actualitzades anualment, que ens alerten sobre quines precaucions hem de prendre en cada país. Es tracta d'una informació fiable, però cal tenir en compte que el Ministeri rep pressions de les diverses ambaixades estrangeres perquè no publiqui informes negatius dels seus països. Es tracta d'una pràctica habitual, ja que la mateixa ambaixada espanyola a Washington realitza queixes cada vegada que el Govern dels EUA cataloga Espanya com a destinació potencialmnet perillosa a causa dels atacs terroristes, siguin d'ETA o d'Al Qaeda.

Una altra font d'informació fiable és l'institut SIPRI (www.sipri.org), una entitat sense ànim de lucre que s'encarrega d'elaborar estudis sobre seguretat internacional.

Segons aquestes fonts, els únics països als quals s'aconsella no viatjar són aquells que o bé en l'actualitat estan en estat de guerra en bona part del territori, o bé els atemptats terroristes i la violència hi són moneda corrent. Casos com Somàlia, el Txad o l'Iraq, per posar-ne uns exemples. En aquesta llista figura també Israel, pels recents incidents en els territoris palestins. Així mateix es desaconsella de viatjar a aquells països on hi ha alguna regió en guerra. A la llista apareix l'Índia, país on hi ha un conflicte greu a les regions d'Assam, Jammu i Caixmir, però que no presenta problemes a la resta del territori.

A banda d'això, podem trobar dificultats a l'hora d'accedir a alguns indrets. La Xina, per exemple, no permet al turista viatjar amb llibertat per tot el país, i Corea del Nord és un estat tancat a l'exterior. Però les situacions en tots aquests països són molt canviants. Per això el que es recomana és parlar amb les agències de viatges, perquè tenen un bon coneixement de l'estat en què es troba cada país i contactes amb la població local.

«S'acostuma a creure que països com Egipte són més segurs, i no és així. Per posar-ne un exemple, a la major part del territori del Iemen et pots moure sense problemes», afirmen des de l'agència Tuareg, una de les més conegudes a Catalunya. A Egipte moriren l'any passat 23 turistes en un atemptat a Dahab. Es paralitzà el turisme durant alguns mesos, però ara mateix ja s'ha recuperat. És el mateix que passarà al Iemen, auguren des del sector, és possible que s'anul·lin alguns viatges aquest estiu, però ben segur que l'efecte del recent atemptat passarà aviat.

+ VIST