Segueix-nos F Y T R

Quan el dolor es converteix en malaltia

L'hospital Son Llàtzer disposa d'una unitat específica per al tractament d'aquesta patologia

| Palma |

L'hospital de Son Llàtzer disposa des de fa poc més de dos anys d'una unitat específica per tractar el dolor com a malaltia. Fins ara, al voltant de 2.500 pacients han passat per aquestes instal·lacions, on s'atén aquelles persones per a les quals el dolor ha deixat de ser un símptoma i ha esdevingut una malaltia. La unitat del Dolor es dedica a l'estudi, diagnòstic, tractament i recerca de les patologies de dolor agut i crònic. Aquests professionals, a més d'atendre els pacients de la població de referència de Son Llàtzer, també donen suport a l'àrea de l'hospital de Manacor i col·laboren a posar en marxa una unitat similar a l'hospital d'Inca. El doctor Josep Lluís Aguilar, director d'àrea del bloc quirúrgic d'anestesiologia i dolor, és el seu responsable, però a més, hi treballen 5 professionals més de medicina, de l'especialitat d'anestesiologia, 4 infermeres i una auxiliar d'infermeria.

Principalment, aquest servei atén pacients que presenten dolors crònics i que són remesos a la unitat, des d'Atenció Primària, o pels serveis de Traumatologia, Oncologia, Neurologia i Urgències. Segons explicà el doctor Aguilar, especialista que fou dels primers que treballaren en aquest camp a Barcelona, «aquesta unitat té com a objectiu que la gent no pateixi mal quan el dolor s'ha convertit en la vertadera malaltia».

Aquí els pacients hi acudeixen per ser tractats principalment de lesions d'esquena; malalties neurodegeneratives com l'artrosi i l'artritis; neuràlgies; alteracions del sistema simpàtic nerviós o dolors provocats per càncer. Els tractaments que s'apliquen es basen en l'avaluació de la història clínica del malalt, en l'exploració i en les proves complementàries. Una vegada es té el dictamen, es decideix el tractament, que pot ser des d'una combinació de fàrmacs molt específica, bloqueigs nerviosos, tècniques de radiofreqüència, ozonoteràpia, tècniques de contraestimulació i neuroestimulació, fisioteràpia, estimulació elèctrica transcutània o acupuntura.

El doctor Aguilar indicà que la unitat també desenvolupa la seva tasca dins l'àmbit hospitalari, en els casos de dolor agut, sobretot en els postoperatoris, i recordà que actualment entre el 30 i el 60% dels pacients intervinguts quirúrgicament presenten dolor moderat o intens.

+ VIST