Segueix-nos F Y T R

La llei d'habitatge continua endavant perquè UM i el Bloc ajornen el debat

El Pacte tomba el text alternatiu del PP sense posar de manifest les seves diferències

| Palma |

El projecte de llei de mesures urgents destinades a l'obtenció de sòl públic per fer habitatges de protecció pública, l'anomenada llei d'habitatge impulsada pel Govern, continuarà amb la seva tramitació parlamentària tot i les discrepàncies dins el Pacte, que en els darrers dies han mostrat primer UM a través del seu president, Miquel Nadal, i després el Bloc.

Tots els grups que donen suport al Govern rebutjaren ahir l'esmena a la totalitat de la llei presentada pel PP. No obstant això, se centraren únicament a desqualificar el text alternatiu dels populars i evitaren debatre el projecte presentat pel Govern i evidenciar així les seves diferències sobre el text, especialment pel que fa a la possibilitat de recórrer de manera directa al sòl rústic en àrees de transició previstes al Pla Territorial per a la construcció d'habitatges socials.

El conseller Jaume Carbonero, impulsor de la llei, va fer servir el torn de rèplica del Govern per retreure al PP que la seva proposta alternativa era «inservible i inútil», perquè es limitava a recollir normativa ja existent en reserva de sòl i a introduir mesures fiscals per incentivar la compra d'habitatges, i no perquè les administracions puguin obtenir sòl per destinar-lo a pisos socials. Els portaveus de la resta de grups del Pacte coincidiren en aquestes mateixes crítiques durant el debat.

Per contra, Carbonero defensà que el seu projecte vol afrontar de manera «urgent i excepcional» l'obtenció de sòl públic per crear un parc d'habitatges assequibles dirigit especialment als joves. «A partir del primer semestre de 2009 podem començar a construir 5.000 habitatges en quatre anys», resumí el conseller d'Habitatge, que considerà que això «no suposarà cap destrucció massiva del territori».

A partir d'aquí abordà la polèmica qüestió del sòl rústic. Per Carbonero, aprofitar les àrees de transició no és més que «anticipar el creixement previst». «De la mateixa manera que el metro no pot ser submarí», digué a l'exconsellera Mabel Cabrer, «els habitatges no poden ser aeris», per justificar recórrer a aquesta opció per adquirir sòl. Finalment, criticà la proposta dels promotors d'ajornar la llei perquè puguin treure el seu estoc d'habitatges.

+ VIST