Cap impediment per a l'accés de tots a Son Espases

El nou hospital de referència, Son Espases, s'ha dissenyat respectant els drets de les persones discapacitades a accedir a qualsevol indret. És per això que no hi ha cap barrera arquitectònica al complex hospitalari. A més a més, s'hi han inclòs mesures de sostenibilitat ambiental

| Palma |

No és una qüestió de legalismes, sinó de dignitat i d'igualtat. El nou Hospital Universitari de Son Espases no té cap barrera arquitectònica que impedeixi l'accés d'una persona a l'interior del centre ni tampoc d'altres que "enverinin" la seva estada a l'hospital.

De fet, la Conselleria de Salut tingué en compte, des de bon començament, que el disseny de l'hospital hauria d'adaptar-se a la Llei 3/1993, sobre la millora de l'accessibilitat i de la supressió de les barreres arquitectòniques, com també al reglament aprovat pel Decret 20/2003.

A més a més, si es podien millorar els criteris que marca la llei, serien millorats i augmentats; o siguin no es fa per obligació -que podria ser-, sinó per compromís actiu.

Per una banda, les habitacions dels pacients estan equipades amb un mobiliari que en permet l'ús a persones amb mobilitat reduïda. A més a més, cal esmentar, de manera específica, el disseny dels lavabos, atès que solen ser un dels grans handicaps per a l'accés de persones discapacitades. Les barres dels vàters, per exemple, tenen entre 65 i 70 cm de longitud per arribar fins al final.

Per una altra banda, els exteriors de l'hospital disposen de rampes per a l'entrada de persones en cadira de rodes, que tenen com a màxim uns pendents del 10 %, si la longitud és de menys de 3 metres; del 8 %, si la rampa té entre 3 i 10 metres, i del 6 %, en cas que la distància sigui superior a 10 metres. També hi ha barres metàl·liques per a aquells que ho necessitin.

Als aparcaments, així mateix, hi ha una plaça obligatòria reservada per a persones amb mobilitat reduïda i una més per cada 33 places de pàrquing. Totes estan ubicades tan a prop com és possible dels accessos, de l'ascensor o de la rampa. A la sala d'actes, s'hi ha inclòs una rampa per accedir a la zona d'exposició, que substitueix parcialment una de les escales laterals. A la configuració del centre de Son Espases, també s'hi han afegit criteris de sostenibilitat ecològica.

Sostenibilitat ecològica

L'Hospital ha integrat sistemes de producció d'energies renovables i no contaminants, com ara l'aportació d'energia solar tèrmica i fotovoltaica, la cogeneració i la trigeneració a la producció de fred i calor. En el procés de construcció, s'hi han incorporat totes les normes i les recomanacions tècniques orientades a aconseguir els millors nivells pel que fa a eficiència energètica, amb especial èmfasi en els sistemes de tancament, en l'aïllament tèrmic, en les produccions d'il·luminació de baix consum i en la seva gestió horària i estacional.

Aquestes mesures sumen a l'efecte de protecció ambiental una important reducció en el cost dels consums energètics en els pròxims anys.

També el compromís en el consum d'aigua s'incorpora tant en els sistemes de subministrament com en els de regadiu. Més concretament, Son Espases disposa d'una instal·lació de 474 plafons fotovoltaics instal·lats cobrint la cara sud de l'hospital. El sistema de plaques solars que ocupa aquesta superfície de la coberta del centre es divideix en 9 x 5 cadenes de 21 plafons connectats en sèrie. L'electricitat generada revertirà en el consum de l'hospital.

Respecte de l'energia solar tèrmica, Son Espases ha instal·lat un total de 368 plafons amb una superfície de captació aproximada de 1.040 m2. És previst que l'hospital consumeixi un total de 55.165 litres/dia a 60ºC, dels quals s'espera que l'aportació de solar objectiu cobreixi el 70%.

Un altre apartat destacat són les mesures de seguretat, amb la finalitat de complir amb les normatives establertes.

Seguretat

Així idò, l'Hospital Universitari Son Espases ha inclòs cortines de separació, a més de controls i sistemes d'evacuació de fum al vestíbul principal. En aquesta mateixa línia, també ha instal·lat sistemes d'extinció automàtica en campanes de cuina i cafeteria, com també un augment de la resistència al foc del revestiment d'alumini de la façana.

Per una altra banda, entre les millores introduïdes darrerament, s'hi constata un increment dels senyals d'emergència, una major quantitat de mesures de protecció contra impacte de llamps i l'augment del nivell d'il·luminació a les zones de circulació i servei.

+ Vist