Segueix-nos F Y T R

Renoir: adéu i gràcies

| Palma de Mallorca |

Un cartell de “Pròximament: res” fa dies que penja a la taquilla dels Renoir. És el que anuncia que no hi haurà més novetats cinematogràrfiques a les sales de l’Escorxador. A la vora, els sis treballadors n’han penjat un altre en què donen les gràcies als espectadors “per tots aquests anys”. És la crònica d’una mort anunciada. Dimarts, dia 8,  serà el darrer dia que les quatre sales projectin una pel·lícula. Després, l’empresa que lidera Enrique González Camacho vendrà de Madrid a recollir tot el material per desballestar el local.
El públic –fidel o no– no es resigna al tancament i així ho demostraren les més de cent persones que es concentraren ahir capvespre davant els Renoir per mostrar el seu desacord amb la decisió empresarial o, simplement, per donar les “gràcies”, com apuntava una pancarta realitzada pel col·lectiu Arruixada. “És un acte positiu, per reivindicar espais teatrals i escènics a Palma. En altres ciutats, indrets  com aquests estan protegits”, apuntava Pedro Vaquer. Mercedes Torné encara hi afegia més: “Els Renoir són un bé social i cultural”. Ambdós són membres d’Arruixada, un col·lectiu que s’ha afegit a la concentració simbòlica iniciada a través de les xarxes socials per la guionista, productora i consumidora de cinema Mar Pla.
Pla fou la persona que llançà la proposta de fer un “acomiadament col·lectiu” a un cinema que, “malgrat que no ha tingut els espectadors necessaris, a la gent li importa”. L’empresa de Camacho argumentà la setmana passada que els Renoir de Palma fa vuit anys que tenen pèrdues, un fet que no es pot obviar, però també “s’ha de tenir en compte que la manera de consumir cinema ha canviat molt i Mallorca té un públic molt reduït”, explicava Pla. “El problema és que a Espanya ningú no s’ha preocupat de crear una cultura de la versió original i quan veus que el Govern ajuda els bancs, et demanes per què s’han desprotegit el teatre i el cinema”.
També indignada es mostrava Maribel Montesinos, veïna del barri, que ahir anà al cinema per acomiadar-se’n. Igualment ho féu Paco Campoamor, que es demanava “què ens quedarà en aquesta ciutat?”. “Hi ha un canvi cultural i tots en som una mica culpables”, precisava.
Però no tot foren cants de comiat. Un grup d’usuaris dels Renoir, liderats pel cap de la Mallorca Film Comission, Pedro Barbadillo, han fet la proposta de crear-ne un “club d’usuaris” que en permeti la continuïtat.“Amb una subscripció mensual, els espectadors podrien venir al cinema. Per ventura només hi hauria dues sales comercials i la resta seria parlar amb associacions que puguin aportar-hi les seves produccions o fer-hi la filmoteca”, suggereix Barbadillo. De moment, creu que amb 200 subscriptors a 20 euros cada mes es podria salvar el cinema . Ahir començaren a recollir firmes per avançar amb la iniciativa, parlar amb la propietat del local i amb Alta Film perquè continuàs la distribució. Tot, però, dependrà de la voluntat dels ciutadans. Ahir, més de cent ciutadans feien coa per veure una pel·lícula. Això però no sol passar gaire sovint en aquest espai.

+ VIST