Segueix-nos F Y T R
11s2012

Ja es perfila una assemblea nacional ‘a la mallorquina’

La participació dels illencs en la protesta de l'Onze de Setembre ha estat l'embrió de la futura plataforma. | C. DOMENEC

| Palma |

El ‘tsunami' independentista de la passada Diada de Catalunya ja mostra els efectes a Mallorca. No debades, partits, sindicats i entitats civils perfilen ja la creació d'una plataforma sobiranista que emuli l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

De fet, els contactes per configurar una plataforma similar a Mallorca se cimentaren durant el viatge a Barcelona que desenes de mallorquins realitzaren el passat 11 de Setembre per participar en la gran marxa convocada per l'ANC. A poc a poc s'han intensificat, entrecreuant les telefonades entre partits, sindicats i entitats.

A hores d'ara, hi són convidats els partits PSM, Entesa i IniciativaVerds, a més d'Esquerra, Solidaritat per la Independència i l'Esquerra Independentista. Així mateix, hi està el sindicat STEI-i i l'OCB; o sigui, tots aquells que, de fet, foren presents a Barcelona per l'Onze de Setembre. En tot cas, encara no està confirmat quines entitats tenen interès a participar-hi i quines no.

Independentment de qui hi sigui, ja és conegut que la primera reunió tindrà lloc, en principi, passat demà. Ara bé, encara falten molts de detalls per concretar, ja que els representants de cada grup hauran d'arribar a un acord de mínims sobre el caràcter de la plataforma.

Tampoc no se sap quin nom rebrà aquesta entitat, tot i que no es preveu que adopti el nom d'Assemblea Nacional Catalana. Una altra cosa és que l'entitat no neixi a imatge i semblança de l'ACN. De fet, els impulsors de l'entitat volen mantenir una interlocució directa amb el grup del Principat. "Però la realitat actual de les Illes és diferent de la del Principat", destaca un dels impulsors.

De totes les Illes?

Així mateix, encara no està clar si s'apostarà per una entitat insular o interinsular: exclusiva de Mallorca o que també inclogui Menorca, Eivissa i Formentera.

De tota manera, allò que també destaquen els impulsors és que es vol imprimir un caràcter eminentment ciutadà a la plataforma, en què persones independents tinguin protagonisme.

A més, dels contactes informals entre partits, ha sorgit la proposta d'aprofitar aquesta futura entitat per "enfortir" la Diada de Mallorca, que té lloc el 31 de desembre (amb una manifestació la vigília). Fonts consultades afirmen que podria servir per donar embranzida a una diada que no acaba d'enlairar-se, malgrat l'avanç independentista al Principat.

En tot cas, ja existeix la Plataforma unitària 31-D, que actualment ja és l'encarregada de coordinar totes les formacions que convoquen la marxa.

+ VIST