Segueix-nos F Y T R

Més de 4.000 persones omplen la plaça Major en defensa de la llengua catalana

Més de 4.000 persones han participat a la Diada per la Llengua de 2014. | P. Pellicer

| Palma |

La plaça Major de Palma s'ha transformat, aquest dissabte horabaixa, en un mar de llaços. Més de 4.000 persones, 10.000 segons els organitzadors, han participat a la Diada per la Llengua organitzada per l'Obra Cultural Balear (OCB) i més de vint entitats cíviques. Els participants han aixecat llaços quadribarrats i han cridat proclames en defensa del català.

La Diada ha començat a les 18:00 hores a la Plaça d'Espanya, amb la concentració de milers de persones amb llaços al pit, senyeres, i moltes de camisetes verdes. De fet, el verd ha estat aclaparador i el mar de llaços quadribarrats s'ha arribat a confondre amb una autèntica marea verda en defensa de l'educació pública.

Jaume Mateu, president d l'OCB; Maria Antònia Font, de l'STEI-i; Katiana Vicens, de CO.OO.; Manuel Peralda, d'UGT; Margalida Capellà, de Memòria Històrica de Mallorca i altres representats de les entitats cíviques han estat els encarregats de dur una pancarta unitària amb el lema “Tots per la llengua!”.

Els manifestants, al so de les xeremies i el flabiol, han recorregut el carrer de Sant Miquel fins a la Plaça Major, davant la mirada encuriosida i a voltes atònita de molts turistes. “A Mallorca en Català!” ha estat l'únic lema encoratjat pels manifestants.

Alhora que la manifestació es dirigia cap a l'epicentre de ciutat, centenars de famílies amb nins petits participaven en la Plaça Major, engalanada de llaços en columnes i bacons, d'una festa infantil. El grup Cucorba ha animat els més menuts amb les seves cançons, cloent el concert també amb el crit de “A Mallorca en català!”.

Al voltant de ls 19:15 hores els milers de ciutadans congregats a la plaça han començat a estendre els 4.000 llaços quadribarrats de cartó editats per l'OCB. La plaça ha quedat completament coberta amb els colors de la senyera, conformant un autèntic mar quadribarrat. Novament, s'han sentit crits a favor del català i els manifestants han saltat en defensa de la llengua.

Força i coratge
Mateu ha estat l'encarregat de llegir el parlament de la diada en què ha instat a la societat civil a mantenir la “força i el coratge” per preservar la llengua. “Hem tornat a demostrar que som un poble enter i condret que mai no renuncia a donar la cara i el que calgui per la nostra llengua, la catalana”, ha assegurat.

El president de l'OCB ha afirmat que la societat ha “tornat a fer un clam poderós i festiu a favor de la llengua amb què ens han estimat, estimam i volem seguir estimant”. “Hem fet una gran mar, un autèntic oceà de compromisos i complicitats, amb el signe de la nostra parla. Una bella mar amatent que acull, una mar de llengua que no segrega; una llengua feta mar enllaçada amb tothom i amb tot allò que té a veure amb les arrels i l'ànima de les nostres illes”, ha asseverat.

Mateu ha assegurat que la mar de llaços serveix per mostra que “no es permetrà cap més atac i blasme a la nostra llengua” fent referència a les polítiques lingüístiques del Govern Bauzá. De fet, els participants a la mar de llaços han cridat i xiulat quan ha anomenat al president del Govern. En aquest sentit, també ha demanat a Bauzá que “parli i que conversi amb tots els col·lectius que ha ofès o menyspreat; que pugi al tren de l'entesa, del consens i del diàleg que mena a la plenitud democràtica”.

Paraules de Sastre
Mateu també ha llegit unes paraules enviades per Jaume Sastre, en vaga de fam des de fa 24 dies, qui ha estat corejat i aplaudit pels manifestants. Sastre ha agraït tots els suports rebuts en la seva lluita educativa, ha reiterat el seu compromís a mantenir la protesta i ha fet tres peticions a la societat civil: “serenor, confiança i suport” en la lluita educativa i la defensa de la llengua.

A l'acte, que acabat amb el cant de la balanguera, també hi han participat nombrosos polítics i personalitats de la societat civil. S'hi han pogut veure, entre d'altres a Francina Armengol i Viçenç Thomàs, del PSIB; Biel Barceló, David Abril i Fina Santiago, de MÉS per Mallorca; i Joan Lladó, d'Esquerra per Mallorca. Entre les personalitats de la societat civil hi eren, entre d'altres, Damià Pons, professor de la UIB; Jaume Santandreu, responsable de Can Gazà; Iñaki Aicart, representant de l'Assemblea de Docents; i Macià Blazquez, del GOB.

Relacionat
+ VIST