Segueix-nos F Y T R

Ensenyat: «L'equip de Govern es mantendrà al marge de la decisió sobre la Diada de Mallorca»

J. Morey

|

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha explicat aquest dijous que la institució que presideix prepara un pla per llançar una gran campanya de participació ciutadana per convidar tots els mallorquins i mallorquines a «repensar Mallorca». De fet, aquest serà el lema de la campanya que té per objectiu esbrinar quina és la Mallorca que volen els seus ciutadans «curt, mitjà i llarg termini.»

Segons ha explicat Miquel Ensenyat, la decisió final de quina data i quin model de Diada ha de tenir Mallorca es decidirà en el marc d'aquest procés participatiu. El president del Consell va afirmar que la data del 31 de desembre té pros i contres i que «l'equip de Govern del Consell es mantendrà al marge de la decisió sobre la Diada de Mallorca».

D'altra banda Ensenyat definí el Consell com «un lleó adormit» i reivindicà el paper important que ha de jugar una institució que compta amb 3.000 treballadors. El president del Consell va reivindicar que «hem d'assumir totes les competències que preveu l'Estatut de l'any 2007».

La societat civil, a favor del 31 de desembre

Precisament sobre la data que ha de ser reconeguda com la Diada de Mallorca, dijous també es va pronunciar el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, que no mostrà cap dubte en assenyalar el 31 de desembre, data que, recordà, «es va fundar l'OCB».

Una altra entitat que s'ha pronunciat és Jubilats per Mallorca, que en un comunicat fet públic dijous diuen: «Volem recordar que dia 31 de desembre és la Festa de l’Estendard que commemora l’entrada a la Madina Mayurqa de les tropes catalanes, encapçalades per Jaume I el Conqueridor, el darrer dia de l’any 1229. Volem recordar també que la celebració de la festa es remunta al segle XIII i que es tracta de la festa cívica més antiga d’Europa, cosa que atorga a la data un gran valor».

L'entitat també recorda que el 31 de desembre «és una data amb gran pes històric, festa de pervivència secular entre el poble, que mai no ha deixat de celebrar-la, d’una manera o altra, per damunt dels avatars de la història.» i afegeixen que «la seva significació com a fita històrica cabdal perquè d’aquesta fita se’n deriven la introducció a Mallorca de la cultura i llengua catalanes.»

Jubilats per Mallorca diu en el seu comunicat: «També pensam que és més constitutiva del regne de Mallorca la festa del 31 de desembre que no la commemoració del jurament de la Carta de Franqueses i Privilegis per part de Jaume II: el regne de Mallorca ja existia d’ençà de la contesta del rei Jaume I, que va ser el primer rei que ens va atorgar les Franqueses.» i finalment, recorden que la data de dia 12 de setembre «va ser pactada entre PP i PSOE, dues formacions polítiques sucursalistes del nacionalisme espanyol.»

+ VIST