Segueix-nos F Y T R

Jornades per «repensar l'estratègia» del mallorquinisme polític

Jornades d'estudi i debat.

|

El 2017 es compliran 50 anys de la publicació de Els Mallorquins de Josep Melià, obra cabdal pel nacionalisme mallorquí del segle XX. Les Fundacions Ateneu Pere Mascaró i Emili Darder han decidit commemorar «una data tan assenyalada» amb una actualització del pensament i el discurs del mallorquinisme polític «per adaptar-ho a les circumstàncies de la Mallorca del segle XXI», amb l'objectiu d'aconseguir «àmplies majories socials favorables a la sobirania dels pobles de les Balears».


El debat i procés d'elaboració d'aquest «pensament estratègic» es farà a partir d'unes jornades d'estudis estructurades en cinc eixos temàtics, que culminaran amb un simposi on es presentaran les conclusions del debat entorn de les comunicacions presentades per a la seva posterior edició i publicació.

Els cinc eixos temàtics són:
- Balanç històric del mallorquinisme: encerts, errades i limitacions de la construcció nacional a Mallorca i les Illes Balears al segle XXI: en aquesta taula es pretén posar sobre la taula quins encerts i quines limitacions i errades ha tingut el mallorquinisme fins el dia d'avui, que s'ha fet bé i que malament per tenir clara la base d'on partim per a elaborar un nou discurs i una nova estratègia. 

- Actualització del discurs de construcció nacional: L'objectiu d'aquest espai és debatre sobre quines modificacions s'han d'incloure en el discurs vigent de construcció nacional per tal de corregir les errades i/o limitacions que s'han detectat en el balanç històric i que serveixi com eina per a l'estratègia.

- Estratègies per a construir noves majories socials: A partir de la diagnosi històrica i al relat elaborat per a adaptar-se a les noves condicions socials actuals, s'ha d'elaborar de forma paral·lela una estratègia o full de ruta que guiï l'acció política per aconseguir assolir l'objectiu fonamental de qualsevol moviment de construcció nacional, que és el d'esdevenir majoritari.

- Quin model de país volem? Dibuixar els grans trets del país que volem a partir de diferents àmbits: polítiques públiques, model institucional, cultural, joventut, etc.

- Projectes polítics del sobiranisme illenc per a àmbits suprainsulars: pretén establir quina ha de ser la posició del sobiranisme per als àmbits en els quals es troben inserides les Illes, des de les relacions amb la resta de Països Catalans, als territoris de l'Estat, Mediterrània o Europa.


Les Fundacions han anunciat que compten amb una trentena de comunicacions, amb participació de gent d'arreu de les Illes Balears, exceptuant Formentera. Segons han destacat, entre els participants s'inclouen el diputat menorquí Nel Martí, l'ex-eurodiputat eivissen Bernat Joan, el futur batle de Palma Antoni Noguera, l'actual Secretaria General del PSM-Entesa Bel Busquets, el coordinador i portaveu del grup parlamentari de MÉS per Mallorca David Abril i el president del grup Blanquerna, Tomeu Martí, entre d'altres.


Les jornades es duran a terme els dies 26 i 27 de novembre al Casal d'Entitats d'Inca, amb taules de debat específiques dels cinc eixos temàtics. Els participants faran la presentació de les seves comunicacions i posteriorment es farà un debat sobre l'eix temàtic. Les aportacions dels participants seran recollides per l'organització de les jornades per dur a terme un simposi i publicació de les conclusions del debat dut a terme. Així mateix Les Fundacions obriran un nou període per a la presentació de comunicacions per encara aglutinar més opinions sobre un tema que consideren «cabdal» per al futur illenc.

+ VIST