Segueix-nos F Y T R

Milers de persones criden 'ja n'hi ha prou' i 'I can't breathe' a Palma

|

Milers de persones s'han concentrat i han cridat consignes com 'ja n'hi ha prou' i 'I can't breathe' ('no puc respirar') a Palma, en l'acte de memòria de George Floyd, l'home mort a mans de la policia a Mineápolis (Estats Units) el passat 25 de maig, i en rebuig al racisme.

Segons ha expressat el coordinador de la Comunitat Negra Africana i Afrodescendent d'Espanya (CNAE), Guillem Balboa, la manifestació d'aquest diumenge ha estat «una manera de denunciar un abús policial més als Estats Units i unir-lo a una situació que consideram estructural», en referència al fet que «les poblacions i pobles negres pateixen racisme en el conjunt del món, també a Mallorca, a Espanya i a Europa. El nord del món està construït sobre la base d'un sistema que provoca exclusió social».

Per la seva part, la coordinadora de la CNAE, Kine Diagne, ha assenyalat que «aquesta Comunitat cada vegada està més cansada. Ja no pot més, estan matant a les persones simplement pel seu color de pell». «No podem ser a la nostra casa tancats sense sortir, sense lluitar. Som aquí per a, una vegada més, dir que les vides negres també importen», ha afegit.

Tots els congregats han pogut escoltar diversos testimonis, en primera persona, de representants d'associacions de països com el Marroc, Nigèria, el Senegal o Kenya.

D'aquesta manera, per exemple, s'ha pogut sentir com la representant de l'associació de Kenya, Josephine Nduku, reivindicava que «la vida de les persones negres també importa molt», o al president de l'associació de Nigèria, Olayiwola Bukky, cridar les paraules de Floyd «I can't breath», corejat a l'uníson pels assistents.

També Balboa s'ha dirigit als assistents i ha destacat el fet que «les persones negres i racialitzades són molt més que la ferida que els han infringit, més que els colors pels quals se'ls ha estigmatitzat».

«L'acte d'aquesta jornada és sobretot és un acte de dignitat perquè la nostra és una història de resistència i de resiliència enfront d'un sistema que s'ha construït sobre la base de la nostra exclusió», ha afegit.

Diagne, per part seva, ha assenyalat, «farem tot el possible per a ser l'última generació que hagi de sortir al carrer, continuarem resistint i insistint en el que és nostre. Seguirem aquí perquè un Estat que ens ha de protegir ho faci d'una vegada per sempre. Continuarem contant pels nostres avis i els nostres pares però també pels nostres fills i néts. Les nostres històries negres importen, les nostres vides negres importen».

Després de les diferents intervencions, s'ha llegit un manifest, al qual, segons els organitzadors, s'han adherit més de 18 ciutats del conjunt de l'Estat i més de 600 partits, sindicats i col·lectius en tot just unes hores.

+ VIST