Segueix-nos F Y T R

El Moviment Feminista de Mallorca crida a la mobilització i a l’ocupació simbòlica dels carrers en aquest 8-M

|

«La crisi de la Covid-19 ha deixat i deixarà per sempre una empremta en la lluita feminista que marca i obliga al reformulament de la nostra agenda. Una vegada més, aquesta crisi ha posat de manifest les desigualtats que afecten i travessen les dones», ha explicat el Moviment Feminista de Mallorca.

En aquest context, remarquen que s'han trobat amb la sobrecàrrega i exposició de les treballadores essencials de diferents àmbits: sociosanitari, treballs de cures, dones treballadores amb infants o amb persones dependents a càrrec. També s'han topat amb l'explotació de les dones que treballen en l’àmbit de les cures, un àmbit essencial per a la vida però sistemàticament infravalorat i poc o gens reconegut. Sense oblidar que aquestes tasques sempre es duen a terme en condicions de feina prècaries, cosa que situa les dones que hi treballen en una posició d’extrema vulnerabilitat.

A més, han presenciat situacions d’abús que han implicat un empitjorament de les condicions de vida i de feina de les dones en situació d’irregularitat administrativa, ja de per si extremadament precaritzades, i que sobreviuen com poden en condicions que atempten contra la dignitat de les persones. «Una vegada més veim com la pobresa i el risc d’exclusió social colpeja de manera especialment intensa aquelles que sostenen, amb els seus cossos, el sistema capitalista basat en la nostra exclusió i explotació», han explicat.

A banda d’això, les feministes han viscut amb molta preocupació aquest augment significatiu de la violència masclista, «que ha posat entre les cordes les companyes que es troben en situació de risc i amb poques o nul·les opcions de sortir-ne».

Però en aquest context tan dramàtic i dolorós per a tantes, també han comprovat que han estat precisament les dones «les qui han donat resposta a la crisi, amb la seva feina i entrega, però també amb l’autoorganització, la resposta social i veïnal, la posada en marxa de rebosts veïnals, xarxes de suport mutu i altres iniciatives solidàries i sorores».

Les conseqüències de la crisi en els àmbits sanitari, social i econòmic han estat duríssimes i tendran un impacte encara més gran en la vida de les dones «si no som capaços d’orientar les polítiques cap a l’objectiu de disminuir aquestes desigualtats estructurals, agreujades per la pandèmia», avisa el Moviment Feminista de Mallorca. Per això, aquest 8-M volen reivindicar, més que mai, les feines precaritzades que sovint assumeixen les dones, les feines de cures mancades de qualsevol tipus de reconeixement i les dones invisibilitzades en situació d’irregularitat administrativa. Per això mateix, han triat com a lema 'Davant l’emergència social, el feminisme és essencial' i han articulat les seves reivindicacions en tres eixos:
● Dones i covid: feminització de la pobresa, atur/feines precaritzades, majors i pensió, conciliació, persones malaltes i cuidadores.
● Extrema dreta, fonamentalismes i atacs al feminisme. Reforçament de l’antiracisme i l’antifeixisme.
● Importància de les cures i dels treballs essencials feminitzats, revalorització de les cures comunitàries i reforçament dels serveis públics.

«Reiteram que, en veure reflectit en els espais públics i privats la desigualtat que la pandèmia ha deixat sobre els cossos de les dones, ens sobren motius per a sortir als carrers i reivindicar unes millors condicions de vida per a totes nosaltres. El 8-M és una data clau a l'agenda feminista. Una jornada per a la reivindicació durant la qual ens feim visibles cada any sortint al carrer en una manifestació unitària», han explicat.

Enguany, el Moviment Feminista de Mallorca ha trobat la manera d'adaptar-se a l'emergència sanitària i continuar alhora en peu de lluita. Així que, tot i les incerteses que deriven d’aquesta situació, han organitzat diverses activitats per a aquest mes de març, que es duran a terme arreu de Mallorca. D’entre totes, en destaquen les següents:
- “Març Feminista”: Comencen per febrer i es desenvoluparan durant tot el mes de març. Aquestes activitats es duran a terme a tots els pobles de Mallorca i també a Palma. Publicacions, tallers, concursos, vídeos, projecció de documentals, teatre, accions simbòliques... Tot un seguit d’activitats preparades amb molta cura per les companyes dels col·lectius i dones feministes d’arreu de l’illa. Vos demanam que estigueu atentes a les xarxes socials del Moviment Feminista i dels col·lectius de Part Forana.
- “El Feminisme no té murs”. Davant alguns dels atacs de la ultradreta a les formes d’expressió i reivindicació feminista, l’MFM respon amb la realització de diferents murals feministes a Mallorca. Durant el mes de març, s’elaboraran diferents murals amb la col·laboració d’artistes reconegudes, que ocuparan els nostres espais públics conjugant art i reivindicació. Es faran murals a Alaró (col·lectiu Dones en Dansa), a Valldemossa (Col·lectiu Ball de Muses), a Sencelles (Col·lectiu de Dones de Sencelles), a Sant Llorenç (Col·lectiu Figues de Cosines), a Felanitx (Col·lectiu Felanitx per la Igualtat), a Palma (Moviment Feminista de Mallorca). Les dates d’inauguració dels murals s’aniran anunciant a mesura que s’aproximin les dates. A Palma, es farà el dia 8 de març a les 11 h.
- “Els carrers seran sempre nostres”. Les dones feministes lliurement organitzades volen reclamar més presència pública al carrer i un major reconeixement de les dones referents i essencials que no estan presents en els espais públics. Volen donar veu a les dones silenciades i reapropiar-se de l’espai polític i públic, ser i estar al carrer, sense por i amb presència plena. Es faran accions reivindicatives i simbòliques a Artà, Palma, Capdepera, Manacor i Felanitx, entre d’altres.
- “Kms per la igualtat”: Les companyes de Llevant han organitzat una activitat que engloba els municipis de Capdepera, Artà, Manacor, Sant Llorenç i Felanitx, però en la qual poden participar totes les dones (homes i famílies) de Mallorca. Proposen fer exercici i que els kilòmetres que es realitzin siguin recomptats en un marcador global per la igualtat. “Amb la suma de tots, marcarem el traç damunt el mapa de Mallorca. Quantes voltes a l’illa haurem fet per la igualtat?”
- “Ni la pandèmia ens farà invisibles”. Acte d’homenatge a les Dones essencials i a les dones absents. Es tracta de simbolitzar i retre homenatge a totes les dones que han estat essencials i tot i així invisibilitzades durant la gestió de la crisi de la Covid 19. A més, es reivindicaran totes les dones que són absents per diferents motius en els actes del 8M. Aquest acte es farà a Palma i a Manacor.
- “Lectura del Manifest del 8 de març 2021”: Es llegiran els manifests elaborats pels diversos col·lectius que integren el Moviment i pel mateix Moviment Feminista de Mallorca. Les lectures es faran a Alaró, Palma, Lloseta, Manacor, Sant Llorenç. A Palma es durà a terme a la plaça d’Espanya dia 8 de Març a les 19 hores. Comptarem amb la presència de la batucada feminista FemSò.

En definitiva, «continuarem ocupant els carrers de totes les formes possibles, amb l’objectiu d’insistir en la reivindicació de les nostres exigències. No tornarem a ser silenciades. No estam disposades a fer ni una passa enrere. Malgrat les circumstàncies, les feministes de Mallorca no ens hem aturat de fer feina ni de teixir xarxa. Han estat mesos d'escoltar-nos, de fer propostes, de debatre en assemblea la manera d'organitzar-nos en un context difícil, apostant per la reivindicació dins els paràmetres de la responsabilitat col·lectiva. Que quedi clar que aquesta onada feminista ha arrelat de manera profunda a l’illa i que no cessarà fins a aconseguir la plena llibertat de les dones», han destacat.

+ VIST