Segueix-nos F Y T R

Amics de la Terra presenta al·legacions contra el «megaparc» fotovoltaic a Son Amar

|

Amics de la Terra ha presentat aquesta setmana al·legacions contra el «megaparc» fotovoltaic a Son Amar i es Rafalot, a Bunyola, sol·licitant que el projecte sigui desestimat i es denegui la seva autorització.

L'organització ecologista ha insistit aquest dijous en què el projecte suposarà l'eliminació d'uns 736 garrovers i ocupar unes 32 hectàrees de sòl rústic general agrari. A més, alerta que també s'hauran de construir importants infraestructures addicionals per a l'evacuació de l'energia generada, com una subestació i una línia d'evacuació de més d'un quilòmetre.

Aquestes instal·lacions «no serien necessàries si la dimensió del projecte fos inferior, com és el cas dels tres petits parcs fotovoltaics en procés de construcció en el mateix municipi de Bunyola», en al·lusió a sa Tanca, Can Mas i Son Pons.

En les seves al·legacions, els ecologistes consideren que un projecte d'aquestes característiques no hauria de considerar-se com a industrial estratègic, «ja que excepte la seva fase de construcció, té una mínima vinculació amb el teixit industrial local».

Igualment, entenen que aquest projecte implica un «desequilibri territorial quant a l'aspecte de generació d'energia renovable de forma distribuïda i descentralitzada, ja que Bunyola passaria a generar el 200 per cent del total que consumeix anualment». «Aquesta situació es podria evitar amb la planificació territorial, encara pendent, per part del Consell de Mallorca», han apuntat.

En aquest context, Amics de la Terra ha puntualitzat que la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic són prioritaris, però aquest procés «hauria de dur-se a terme amb una sèrie de condicions, amb la finalitat d'evitar que la rendibilitat econòmica de les grans instal·lacions fotovoltaiques, promogudes per grans empreses, sigui el criteri que articuli aquesta transició».

Per això, l'entitat parla d'una «falsa justificació», apuntant a l'actual rendibilitat de petits parcs fotovoltaics (fins a 5MW) i «l'aposta continuada per l'IDAE i les seves convocatòries d'ajudes SOLBAL, que ja contemplen instal·lacions mitjanes i petites sobre cobertes o marquesines d'aparcaments».

«Per a una veritable i urgent transició energètica no sols n'hi ha prou amb substituir els combustibles fòssils amb energia renovable, sinó que s'ha d'abordar una transformació del sistema energètic, apostant per una democratització i descentralització de la generació i un decreixement en el consum energètic», han conclòs.

+ VIST