Segueix-nos F Y T R

Aixequen 78 actes a establiments per incompliments relacionats amb bosses de plàstic

|

La Direcció General de Consum ha aixecat 78 actes relacionades amb incompliments de les mesures relacionades amb la distribució de bosses de plàstic, després d’una campanya duta a terme per comprovar el compliment del Reial Decret 293/2018, del 18 de maig. Això després que la Direcció General de Residus i Educació Ambiental sol·licités la col·laboració de la Inspecció de Consum.

En total, es varen dur a terme 137 inspeccions a establiments ubicats a les Illes Balears. Concretament, 85 inspeccions a Mallorca, 21 a Menorca i 31 a Eivissa. D’aquestes inspeccions es varen detectar 78 incompliments de la normativa que no havien estat subsanats. Les actes s’han remés a la Direcció General de Residus i Educació Ambiental, organisme que té la potestat sancionadora.

La campanya es va dur a terme des de l’octubre de 2020 fins al 19 de març de 2021, ja que el dia següent (20 de març) entrava en vigor la Llei autonòmica 8/2019 i que imposa restriccions d’ús encara superiors a les que marca el Reial Decret estatal, a més de la prohibició de nombrosos articles de plàstic d’un sol us.

Les noves restriccions que imposa la Llei balear són les següents:

  • Les bosses molt lleugeres de plàstic únicament són acceptables per articles frescos d’alimentació.
  • Queden prohibides totes les bosses lleugeres de plàstic, incloses les compostables.
  • Totes les bosses de plàstic lleugeres o reutilitzables (inclús les de més d’un 70% de plàstic reciclat) hauran de cobrar-se.

L’objectiu era l’adopció de mesures per a reduir el consum de bosses de plàstic per a prevenir i reduir els impactes adversos que els residus generats per aquestes bosses de plàstic deixen en el medi ambient, «amb especial atenció al dany causat als ecosistemes aquàtics i en determinades activitats econòmiques, com la pesca o el turisme entre d’altres», expliquen des del Govern.

+ VIST