Segueix-nos F Y T R

El tradicional acte d'homenatge a les víctimes de la repressió feixista a Son Coletes torna a celebrar-se enguany

|

Després de la suspensió l’any passat arran del confinament per la Covid-19, torna l’acte d'homenatge a les víctimes de la repressió feixista a Son Coletes (Manacor).

L’any passat no va ser possible. La memòria dels represaliats pel feixisme durant la guerra civil a Manacor hagué de servar-se de forma domiciliària. Enguany, però, en un símptoma d’un lleuger retorn a la normalitat, el Comitè de Son Coletes ha pogut tornar a organitzar el tradicional acte que sol celebrar-se el primer diumenge després del 14 d’abril. Així, diumenge que ve, 18 d’abril a les 12 h, tendrà lloc l’acte en record dels morts per la llibertat i per la república a Manacor, pioner a tot Mallorca des dels anys vuitanta.

Precisament les necessàries mesures de precaució entorn del coronavirus i el perill de contagi provoquen algunes petites variacions en l’organització de l’acte, com ara que en comptes de dur-se a terme ben davant la fossa comuna enguany tendrà lloc a l’esplanada de davant el cementeri, per a evitar aglomeracions innecessàries. Tot i que no farà falta reservar plaça prèviament per a poder assistir a l’acte, sí que es recomana d’acudir-hi amb puntualitat i fins i tot un poc abans, ja que l’aforament haurà de ser necessàriament limitat.

La lectura del Manifest del Comitè de Son Coletes enguany anirà a càrrec de la glosadora Maribel Servera, qui donarà forma versada i rimada a la reivindicació de la memòria històrica i a la necessitat de servar els valors republicans pels quals foren assassinades centenars de persones a Manacor l’estiu i la tardor del 1936. A més, també prendran part a l’acte la cantant manacorina Joana Gomila i el grup Vers Endins. Com ja és tradicional, xeremies i amollada de coloms marcaran inici i final de l’acte.

La d’enguany, a més, serà una trobada especial, atès que és la primera després de l’obertura de les fosses a Son Coletes i de la troballa de restes pertanyents a persones represaliades el 1936. En concret, ja s’han identificat les restes d’Antoni Alomar, rellotger de Llubí instal·lat a Manacor, i també de Francesca Llull Font i de Francesca Sales Llull, mare i filla. Es dona la circumstància que també la dona d’Antoni Alomar i l’home de Francesca Llull foren assassinats. A banda, es trobaren també les restes de sis milicians arribats a Manacor amb les tropes del capità Bayo.

+ VIST