Segueix-nos F Y T R

A una pizzeria del centre de Palma li diuen a un client: «Tienes que hablarme en español, porque no entiendo el mallorquín»

|

Aquest diumenge Joan C. Ha denunciat uns fets succeïts el vespre de la Diada de Sant Jordi i que suposen una nova vulneració dels drets lingüístics d'un ciutadà de les Illes Balears.

La nova discriminació per raó de llengua es va produir al restaurant Pausa Pizza Al Taglio Palma situat a la plaça del Mercat de Palma. dBalears ha contrastat els fets i ha parlat amb la víctima dels fets.

Joan C., que també ha fet públics els fets a través del seu perfil d'Instagram, explica que «Al capvespre, després d'estar voltant tot lo dia per Palma, era a la plaça del Mercat amb unes amigues. Com que no hi ha banys públics, he hagut d'anar a un local, en aquest cas una pizzeria d'aquestes de trossos per endur, a demanar si podia usar el bany. L'home que hi havia, un tal Dante segons m'han dit, m'ha respost un '¿Qué?'. Jo li he tornat a repetir la pregunta vocalitzant una mica més i m'ha dit 'Sí, pero ahora está ocupado'».

El denunciant continua explicat que «He quedat allà davant esperant i ell m'ha escomès dient: 'Si quieres que te entienda, tienes que hablarme en español... Si no te sabe mal, eh'». A partir d'aquí s'establi un diàleg en el qual Joan C. Li explica al pizzer que té dret a usar la llengua catalana i aquest li respon que ell té dret a parlar «espanyol», a la qual cosa el client li respon que «jo no t'he dit en cap moment que no l'usis».

Joan C. continua narrant: «Així hem estat una estona, sense perdre els papers cap dels dos, fins que ha sortit la persona del bany i m'ha dit que hi podia entrar.

Ja en sortir, li he dit adéu i m'ha dit:
- Si quieres que nos comuniquemos, tienes que hablarme en español, porque no entiendo el mallorquín.

Jo li he dit que aquest no era el problema, sinó l'actitud que ell prenia.

- Si me hubieses dicho 'me sabe mal, aún no entiendo el catalán, pero intentaré aprenderlo...'
- ¿Aprenderlo? - m'ha interromput- Para qué quiero aprenderlo, yo ya hablo español.

En aquest moment he decidit partir, tanmateix no hi havia res a fer.
Segons després, quan jo ja havia sortit del local, m'ha cridat
- En español, que estás en España!»

Joan C. Ha confirmat a dBalears que presentarà una denuncia davant l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics del Govern i ha declarat que «He cregut que era necessari visibilitzar aquestes situacions sempre que es donin i anim a la gent a anar a qualsevol altre lloc a menjar pizza. És ben fàcil trobar un lloc amb un tracte més agradable i respectuós. No consumim on ens trepitgin».

+ VIST