Segueix-nos F Y T R

[VÍDEO] Josep de Luis: «Durant aquests 35 anys de la Llei de Normalització Lingüística s'han fet polítiques adequades, però mai no s'han fet polítiques suficients»

|

Aquest dijous, 29 d'abril, es compleixen 35 anys de l'aprovació de la Llei de Normalització Lingüística per part de la totalitat dels membres del Parlament de les Illes Balears.

Des de l'Obra Cultural Balear han trobat necessari fer balanç d'aquests 35 anys i, també, fer una mirada al futur amb una declaració en vídeo del president de l'entitat, Josep de Luis.

L'OCB apunta que la Llei de Normalització Lingüística significa un marc legal, «probablement insuficient que 35 anys després no tan sols no està esgotat, sinó que alguns dels seus articles s'incompleixen de manera reiterada». Durant aquests 35 anys, hi ha hagut moments en què «s'han fet polítiques adequades, però mai no s'han fet polítiques suficients per a recuperar el català a tots els àmbits».

L'Obra Cultural Balear reconeix i celebra tots els avenços assolits en matèria de recuperació de la llengua catalana a les Illes Balears, tot i que manifesta que el balanç d'aquests 35 anys és «clarament millorable».

«Després de 35 anys de l'aprovació de la Llei de Normalització Lingüística no hi ha ni un sol àmbit en el qual s'hagi culminat el procés de recuperació. En alguns àmbits com l'administració pública, ensenyament i mitjans de comunicació s'ha avançat; en d'altres, com el sociolaboral, i en especial el de la justícia, no s'ha fet ni una trista passa endavant», ha explicat De Luis.

En aquests 35 anys, l'ús social i la presència ambiental de la nostra llengua ha retrocedit en tot el territori. L'entitat per la llengua, la cultura i el país ha remarcat que els recursos a l'abast de la ciutadania per a accedir a la llengua són «clarament insuficients» i, tot i que s'ha avançat en la recuperació dels drets lingüístics dels qui opten per usar el català, els drets lingüístics dels catalanoparlants «són trepitjats diàriament en la immensa majoria dels àmbits, i es continuen produint casos greus de discriminació pel fet de triar l'ús de la llengua catalana».

L'OCB lamenta que avui encara hi hagi representants polítics que desobeeixen la Llei de Normalització Lingüística; que hi hagi encara funcionaris públics que actuïn amb criteris supremacistes i considerin la llengua catalana un idioma de segona categoria i que les administracions públiques siguin incapaces de garantir l'accés a la llengua catalana de tota la ciutadania de les Illes Balears.

A més, l'entitat adverteix que les Illes Balears es dirigeixen, perillosament, cap a un futur cada vegada més descohesionat socialment.

Per això, l'Obra Cultural Balear exigeix, en el 35è aniversari de l'aprovació de la Llei de Normalització Lingüística:

• Que les Administracions i els càrrecs públics compleixin tots els articles de la Llei de Normalització Lingüística de manera immediata.

• Que les presidències de les institucions (Govern, Parlament, Consells...) es comprometin públicament i en terminis breus a donar un nou impuls al procés de Normalització Lingüística.

• Que es facin públiques les dades d'usos de la llengua catalana en tots els àmbits.

Finalment, l'OCB reitera el seu compromís amb la plena recuperació de la llengua catalana a les Illes Balears, la seva aposta per una societat cohesionada on tots els ciutadans tenguin garantit el seu accés als elements bàsics per a garantir aquesta cohesió i fa una crida a tots els socis i amics de l'entitat i a tots els que estimen la nostra llengua perquè «es comprometin personalment i col·lectivament per a donar un impuls definitiu assolir la plena normalitat de la llengua pròpia de les Illes Balears».

+ VIST