Segueix-nos F Y T R

El Tribunal Constitucional ha anul·lat el primer estat d'alarma

|

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional per 6 vots contra cinc el primer estat d'alarma decretat pel Govern espanyol per combatre la pandèmia, ja que entén que la figura adequada per suspendre drets fonamentals com el de circulació és l'estat d'excepció i no l'estat d'alarma. Aquesta decisió anul·la les multes imposades durant aquest període de temps.

De moment, el TC ha decidit rebutjar la pretensió d'inconstitucionalitat dirigida contra l'Ordre de Sanitat del 29 de març de 2020, per la qual s'estableixen mesures excepcionals per limitar la propagació i el contagi.

Per altra banda, també ha estimat parcialment el recurs d'inconstitucionalitat de Vox contra el decret d'estat d'alarma, i en conseqüència, declarar inconstitucionals les mesures que afectaren els drets fonamentals.

A la seva proposta, González Trevijano assenyalava que les restriccions acordades pel Govern espanyol excediren del marc legal de l'estat d'alarma, ja que suspengueren en lloc de limitar l'exercici de drets fonamentals, cosa que hauria d'haver-se acordat mitjançant l'estat d'excepció.

El text considera que la intensitat i gravetat d'aquestes limitacions, com el dret a la circulació, fruit del confinament domiciliari, derivaren en una suspensió que no té lloc a la Constitució.

Ara bé, el ponent no qüestionava les restriccions d'aquests drets fonamentals sinó que l'instrument que utilitzà el Govern espanyol per dur-lo a terme, ja que entén que l'estat d'alarma no permet una suspensió generalitzada de drets fonamentals.

No es qüestionarà la idoneïtat de les mesures restrictives emmarcades en una pandèmia global i en la qual foren similars a la d'altres països de l'entorn.

+ VIST