Segueix-nos F Y T R

Xialin Liu: «Hem posat en marxa cursos de català per a integrar-nos i comunicar-nos millor amb els mallorquins»

|

Xialin Liu, cofundadora d’ACHINIB, ha visitat els estudis de la ràdio Ona Mediterrània per a comentar amb el director, Tomeu Martí, les diferents línies de feina que du a terme l’associació cultural xinesa més important de les Illes Balears.

  • Bon dia, Xialin! Explicau-nos què feis amb ACHINIB a Pere Garau.

Bon dia! Som na Xialin. Faré l’entrevista en castellà perquè acab de començar a aprendre català. Ahir vaig assistir a la primera classe de llengua catalana.

A l’Associació Xinesa de les Illes Balears feim un pont entre la Xina i Espanya perquè volem que més gent conegui millor la cultura xinesa. Organitzam moltes activitats culturals com la festa de l’Any Nou Xinès a Pere Garau cada any amb moltes altres associacions culturals i molta gent ve a celebrar amb nosaltres. També oferim tallers de menjar xinès, programes d’intercanvi entre la Xina i Espanya per a alumnes i també per a professors. Per exemple, abans de la pandèmia, un grup de professors xinesos varen venir a Mallorca a visitar les escoles de Pere Garau i oferim tallers de cultura xinesa a les escoles públiques i als nins els agraden molt.

  • Quines són les principals celebracions durant l’any, a banda de l’Any Nou Xinès?

Tenim altres festes tradicionals com la Festa de la Mitja Tardor o la Festa del Vaixell del Drac, que consisteix en competicions de vaixells per a homenatjar un poeta.

  • Què és i on es troba el Centre Huayue?

Està al costat del Mercat de Pere Garau i oferim cursos de xinès de diferents nivells. Tenim alumnes des dels 3 als 87 anys. Quan jo sigui gran també m’agradaria continuar estudiant com fan els nostres alumnes més majors.

  • Feis cursos de cuina, de llengua xinesa, de castellà i ara de català també.

Sí, també oferim cursos de català per a nins perquè molts nins xinesos nouvinguts a Mallorca no tenen el nivell bàsic de català i els ajudam a millorin l’idioma i la seva integració en el grup. A més, acabam de començar els cursos de català per a adults per a aprendre la llengua d’aquí i poder comunicar-nos millor amb els mallorquins.

  • Quina resposta tenen aquests cursos?

Crec que tant als nins i com als adults els encanten. Als nins els ajuden molt a la integració i a la gent més adulta els serveixen molt per al seu temps d’oci i que els seus cervells estiguin actius. Són cursos organitzats per la Direcció General de Política Lingüística del Govern.

  • Aquests cursos no només són per a gent d’origen xinès, sinó per a tots els veïns de Pere Garau, no?

Sí, són per a tots els veïns del barri i en aquest moment hi ha alumnes d’altres llocs de Mallorca també. Alguns venen de molt lluny, de Santa Ponça, d’Andratx...

  • Com heu viscut aquesta època de pandèmia?

És un període dur. Per exemple, molts programes d’intercanvi estan aturats. Els alumnes no poden anar a la Xina per a conèixer millor la cultura i els professors xinesos tampoc no poden venir. No sabem quan millorarà la situació; no obstant això, estam vius, estam junts, més units i estam pensant altres maneres de sortir d’aquesta situació. A més, molta gent ha vengut a l’Associació per a informar-se sobre la vaccinació i sobre l’escolarització dels seus fills i nosaltres els ajudam.

  • Coneixeu o heu patit casos de racisme?

Cada vegada manco però el racisme existeix. A les escoles, els nins xinesos, potser per falta d’idiomes, es troben amb situacions agressives. Existeixen casos i els ensenyam a com respondre a aquestes situacions. Pensam que quants més coneixements culturals es tenen, manco racisme hi ha.

  • Quins són els projectes de futur que teniu?

Farem un programa basat en la formació professional. Tenim pensat fer una reunió online perquè les escoles i universitats xineses facin projectes de futur en aquest sentit. Molts alumnes xinesos volen venir a Mallorca per a continuar estudiant la carrera, el màster i la formació professional perquè aquí hi ha molts avantatges per a formar-se.

+ VIST