Segueix-nos F Y T R

Presenten la Biblioteca Digital de Mallorca

|

La Biblioteca Digital de Mallorca (BDM) <https://ibdigital.uib.es/greenstone/mallorca> és un projecte de col·laboració interinstitucional entre la UIB i el Consell de Mallorca. El seu objectiu és posar a l'abast, sobre una plataforma d'accés obert, publicacions d'interès científic i erudit editades a Mallorca, perquè tothom hi pugui accedir d’una manera fàcil i gratuïta a través d'internet. L’han presentat aquest dimarts, a La Misericòrdia, Eduard del Valle i Almudena Cotoner, membres del Servei de Biblioteca i Documentació de la UIB.

En la primera fase del projecte, s'han digitalitzat 28.000 pàgines, que inclouen algunes de les publicacions més emblemàtiques al seu moment pel que fa a la divulgació cultural, com és el cas de la revista Tresor dels avis, editada per Andreu Ferrer entre 1922 i 1928, dedicada al folklore i a la cultura popular, digitalitzada a partir dels originals de la Biblioteca Artesana de Mallorca. La revista Lluc, de divulgació cultural, editada pels Missioners dels Sagrats Cors, de la qual podrem accedir als números publicats entre els anys 1971 i 1985. La revista Palau Reial, editada pel Consell de Mallorca entre 1984 i 1988. La revista Latitud 39, de crítica i divulgació literària, entre 1981 i 1983, a partir d'originals donats per Joan Melià i Miquel Company. Així mateix, s'hi inclouen els diaris La Almudaina i Correo de Mallorca, del període de la guerra civil, gràcies a les donacions d'originals que varen fer la família Andreu Busquets i el senyor Joan Francesc Rullan. També aquesta primera fase donarà accés a la col·lecció de Gramàtiques bilingües i trilingües, del fons de la Biblioteca de la Real, i el manuscrit Vertaderas traces del art de picapedrer, de 1653, de la Biblioteca Artesana.

Aquest projecte l'han dut a terme el Servei de Biblioteca i Documentació i el Servei d'Activitats Culturals de la UIB, i l'ha fet possible el finançament rebut mitjançant una subvenció del Departament de Cultura, Patrimoni i Normalització Lingüística del Consell de Mallorca.

La BDM està integrada en la Plataforma de la Biblioteca Digital de les Illes Balears, que corre sobre el programari lliure Greenstone Digital Library. Tot el procés de digitalització i difusió per la xarxa s'ha fet respectant els estàndards més rigorosos, per la qual cosa queda assegurada: la preservació a llarg termini dels arxius digitals que han estat digitalitzats a molt alta resolució; l’acompliment del protocol OAI amb el qual les col·leccions digitals de la BDM seran difoses i accessibles des dels principals recol·lectors digitals del món, com Hispana, Europeana, Google Scholar, Open Aire, WorldCat d’OCLC, etc., la qual cosa farà que aquests continguts creats a Mallorca tinguin un àmbit de difusió mundial i multipliquin el seu impacte i audiència.

Han assistit a l’acte la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets, i el vicerector de Política Científica i Investigació de la UIB, Víctor Homar.

+ VIST