Segueix-nos F Y T R

L'Arxiu del Regne celebra el Dia Internacional dels Arxius amb una exposició sobre el moviment associatiu republicà a Mallorca

|

L'Arxiu del Regne de Mallorca celebra el Dia Internacional dels Arxius amb la inauguració aquest divendres d'una exposició documental sobre el moviment associatiu republicà a Mallorca, que forma part del Govern Civil de les Balears.

La mostra inclou documentació relativa a cooperatives, societats obreres, culturals i laïcistes, així com sindicats i socors mutu.

L’origen dels Governs Civils el trobam a la Constitució de Cadis de 1812, en què es disposa que el govern polític de les províncies residirà en un cap superior o cap polític nomenat pel rei. El càrrec fou derogat per Ferran VII el 1814 i restablert amb el Trienni Liberal de 1820 a 1823.

Les lleis provincials de 1870 i de 1882, fixaren les seves funcions i competències. Amb la Llei 6/1997, de 14 d’abril, d’organització i funcionament de l’Administració General de l’Estat, els Governs Civils desapareixen.

El fons documental del Govern Civil de les Balears fou transferit a l’Arxiu del Regne de Mallorca procedent de la Delegació del Govern espanyol a Illes Balears. Es conserven gairebé 2.000 expedients d’associacions que abasten des de 1880 a 1992.

La sèrie documental Associacions s’enquadra dins la Secretaria General, a la secció d’Ordre Públic i Drets Ciutadans.

La documentació del Govern Civil conservada a l’arxiu correspon majoritàriament a la segona mitat del segle XX. Del segle XIX i la primera mitat del segle XX gairebé no se’n conserva res, encara que sigui a la sèrie d’associacions on es localitza la documentació més antiga de la institució.

La celebració del dia internacional dels arxius constitueix una oportunitat perquè aquests centres presentin a la societat les activitats que realitzen en nom de la conservació i difusió dels fons documentals que custodien.

En el cas de l'Arxiu del Regne de Mallorca, la celebració coincideix amb el desenvolupament dels treballs de descripció i digitalització de documents relacionats amb la memòria democràtica, gràcies al finançament amb els Fons Europeus de Recuperació i Resiliència.

+ VIST