Cort esbucarà l'edifici Flex

L'operació costa uns 790.000 euros i estarà resolta el primer trimestre de 2011. Al solar es construirà un equipament d'ús comercial, administratiu i de magatzem

L'edifici Flex serà finalment demolit. | E. Borràs.

| Palma |

L'Ajuntament de Palma ha decidit finalment enderrocar l'edifici Flex durant el primer trimestre de 2011. Aquesta opció ve després d'haver fracassat amb la primera temptativa de voler subhastar l'immoble en el moment en què el concurs per a la seva compra va quedar desert.
La demolició d'aquest immoble, abandonat de fa dècades, disposa d'un pressupost d'aproximadament 790.000 euros i es durà a terme amb el propòsit d'acabar amb el problema de degradació que suposa aquest edifici per als veïns i comerciants de la zona.

Els regidors d'Hisenda i Urbanisme, Andreu Alcover i Iolanda Garví, respectivament, varen explicar ahir que el Consistori ha acordat aquesta solució, perquè ha vist que el cost de la reforma -10 milions d'euros- era "inviable"i perquè la seva venda es declarà deserta la setmana passada.

Alhora, la regidora d'Urbanisme va assenyalar que el procés judicial relacionat amb les persones que des de fa temps ocupen aquest immoble continuarà obert, però es preveu que siguin desallotjades de l'edifici abans de final d'any. En aquest sentit, Benestar Social treballarà en paral·lel en el reallotjament d'aquests ocupants "per no demorar-ne l'execució de la demolició", va indicar Alcover. Així mateix, Garví va apuntar que de les 22 persones que abans malvivien a la Flex, actualment només en queden sis, tot i que el seu nombre va fluctuant depenent de les circumstàncies.

Així, una vegada licitades les obres, a final d'enguany, les tasques d'enderrocament s'iniciaran i es perllongaran uns dos mesos, amb l'objectiu que l'edifici quedi buit i net el primer trimestre de 2011. Després d'això, segons Garví, el Consistori hi construirà un nou edifici de dues plantes, on es combinaran equipaments per a la barriada i un ús comercial, administratiu o de magatzems, tal com els obliga el conveni que tenen amb el Govern.
Una vegada que s'adjudiquin les obres, segons el projecte de demolició, es portaran a terme durant dos mesos. Així, la primera setmana es dedicarà a les actuacions prèvies, durant un mes es tomarà l'immoble i, finalment, en les darreres setmanes es faran les tasques relacionades amb la retirada de runa. En concret, les actuacions prèvies consisteixen en el tall de subministraments, les mesures de protecció del personal i la retirada d'escombraries i dels elements que hi pugui haver a l'interior. La demolició es portarà a terme amb una retroexcavadora i es començarà per la planta més alta.

Adéu a un immoble convertit en problema

La decadència de l'immoble començà quan el 2004 el Govern del PP decidí traslladar la seu de la Conselleria d'Educació i Cultura al terreny contigu al Conservatori de Música i negocià amb l'Ajuntament, propietari del solar, la permutació d'aquest terreny pel de l'edifici de la Flex, propietat de l'Executiu. S'havia convertit en un problema que ara quedarà definitivament resolt. El primer Pacte adquirí el 2000 per 985 milions de pessetes les instal·lacions de 8.000 metres quadrats i la nau annexa amb la intenció de traslladar-hi les dependències de la Conselleria d'Educació. La idea era que el vell immoble, un cop rehabilitat, es convertís en la seu de la Conselleria.

Això no obstant, el 2003, amb l'arribada al poder del PP, el projecte va ser rebutjat i es va arribar a un acord: Cort cedia al Govern un solar proper al Conservatori de Música i un de pròxim a la Conselleria de Salut a canvi de l'edifici i la nau de Son Fuster. El 2006, després d'un primer intent frustrat, Cort va aconseguir desfer-se de l'antiga fàbrica. L'empresa immobiliària Layetana va adquirir els terrenys, on tenia previst fer-hi oficines un cop haver guanyat la subhasta promoguda pel Consistori palmesà amb un preu final de compra de 9,1 milions d'euros. L'operació va acabar als jutjats. La immobiliària Layetana va demandar l'Ajuntament, perquè volia renegociar a la baixa el solar per 7,4 milions d'euros.

La resolució judicial va arribar el 2009 i fou a favor de Layetana. Cort va haver de tornar a fer-se càrrec de les dependències. Mentrestant, gent sense sostre començà a utilitzar aquest espai per viure-hi. Durant aquests anys i fins ara, s'hi han aplegat comunitats formades per més d'una vintena de persones amb problemes d'exclusió i que mai cap institució no es dignà a resoldre. L'intent frustrat d'aquest Consistori, el maig passat, de desallotjar una dotzena d'habitants acabà amb noves reocupacions de persones que encara ara malviuen allà sense mitjans i que es neguen a abandonar l'edifici.

+ VIST