El president del Govern, Francesc Antich, es reuní dilluns al Consolat durant una hora amb el president d'Unió Mallorquina, Pep Melià, i li demanà el suport del seu partit per poder aprovar al Parlament la llei de la bona administració i del bon govern, que pretén dotar de més transparència la gestió pública. UM no garantí al president el vot a favor, però permetrà que es debati al Parlament, perquè rebutjarà l'esmena a la totalitat del PP.
L'Executiu, en minoria d'ençà que el febrer passat expulsà UM, necessita els vots d'aquesta formació o del PPperquè el Parlament aprovi aquesta llei, que completaria la normativa aprovada ja per millorar la gestió pública i dificultar casos de corrupció com els que s'han produït en el passat. Amb el mateix propòsit, dirigents del PSOE ja s'havien reunit amb responsables del PP a final de l'any passat.
Per altra banda, el president Antich no amaga la intenció d'acostar posicions amb la nova direcció d'UM, conscient que la formació podria tornar a ser clau perquè ell repetís com a president. De fet, just abans de Nadal, ja hi hagué una reunió entre la direcció del PSIB i la d'UM a la seu dels primers, en la qual s'acordà, entre d'altres, treballar conjuntament per aprovar la llei de la bona administració i del bon govern.
Després de la reunió de dilluns, el Pacte accepta nou de les més de 50 esmenes que UM ha presentat al text redactat, planteja modificar-ne d'altres i en rebutja una part important de la resta. UM, per la seva banda, es compromet d'entrada a no votar a favor de l'única esmena a la totalitat presentada, la del PP, perquè suposaria retornar el projecte al Govern, que no es debatés al Parlament i, per tant, que no es poguessin votar les esmenes parcials que hi ha plantejat.
La formació de Melià està especialment interessada en dues esmenes en les quals es planteja l'equiparació de sous entre els docents de la pública i de la concertada i que a aquests darrers no se'ls apliqui la reducció del 5% del sou fixada des de Madrid. El Pacte no hi està d'acord.
Bona part de les esmenes plantejades per UM assumeixen els postulats de la plataforma que lidera l'exconseller Alexandre Forcades i suposarien l'eliminació d'articles de la llei. Un dels que se suprimiria seria la possibilitat que el Govern premiàs els funcionaris més eficients, tal com preveia el redactat. L'esborrany de la llei, a la vegada, preveu que l'Executiu hagi de retre comptes al Parlament pels càrrecs de confiança que contracta per evitar 'amiguismes'.