Segueix-nos F Y T R

El PP impulsa el ‘desenvolupisme’

Urbanisme proposa que la ciutat creixi un 30 per cent més del que era legal fins ara. També es planteja permetre la construcció de torres i altures més altes

Panoràmica del port de Palma i el seu passeig Marítim. | CRISTIAN CASTRO

| Palma |

El PP presentà ahir el seu ‘model de ciutat' per a Palma, en el qual aposta per transformar-ne la fesomia tot impulsant un urbanisme desenvolupista. Així ho reflectí ahir Jesús Valls, regidor d'Urbanisme i Habitatge, qui avançà les línies mestres que regiran la redacció del pròxim Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU).

Els eixos són tres: més creixement urbanístic del permès fins ara; obrir la porta a construir torres i edificis d'altura; i la liberalització dels criteris urbanístics pel que fa a la classificació del sòl i el seu pla d'usos, com també la distribució de parcel·les.

Tots els eixos, per tant, caminen en una línia divergent de l'emprada en la darrera legislatura, encapçalada per la socialista Yolanda Garví. En primer lloc, Urbanisme vol que la ciutat creixi un 30% més del que està permès fins ara. Concretament, vol que la capacitat de creixement de Palma sigui del 10% del sòl urbà consolidat, i no del 7% com està establert en l'actual PTI (Pla Territorial Insular). Aquesta modificació haurà de ser negociada, però, amb el Consell de Mallorca. Si Urbanisme rep llum verda a la modificació, el PGOU podrà incloure unes 250 hectàrees més de territori damunt les quals construir en els anys que aquesta edició sigui vigent.

Així mateix, el regidor Jesús Valls obrí ahir la porta a aixecar torres a Palma. La construcció en altura, de fet, permet guanyar densitat poblacional i estalviar costos de manteniment i serveis municipals. Ara bé, l'impacte paisatgístic és tan gran que Palma sempre ha posat fre a aquest tipus de construcció.

En tot cas, Valls assegurà ahir que, si bé no ho tenen decidit del tot, "és un debat que es pot plantejar en el futur". De fet, explicà Valls, el nou decret llei de mesures urgents per a l'ordenació urbanística sostenible del Govern balear permet la construcció en altura. A més a més, aquest tipus de construcció no computa com a despesa de sòl urbanitzable, ja que és creixement vertical.

Finalment, Valls anuncià que es preveu liberalitzar aspectes urbanístics com ara els criteris de classificació de sòl i el seu pla d'usos, a banda de la distribució parcel·lària.

Model de Ciutat

Així mateix, els responsables d'Urbanisme presentaren ahir l'oficina encarregada de redactar el PGOU, la qual rebrà i centralitzarà durant els propers tres mesos les aportacions i idees dels ciutadans que hi vulguin col·laborar. [Es pot fer mitjançant l'e-mail pgoupalma@palma.es o a la pàgina web www.palma.es].

+ VIST